IRINA LEE

— Det tok av for halvannen uke siden. Etter det har telefonen ringt i nesten ett kjør, forteller Solveig Tesdal.

Hun prøver å synke ned i en stor kontorstol, men får ikke tid til å slappe av før telefonen ringer igjen. Solveig noterer viktige beskjeder. Hun har gitt opp å holde tritt med e-postene som renner inn. Innboksen buler. 991 meldinger. 282 er uleste.

— Jeg tror jeg må ringe deg tilbake litt senere, sier hun og legger på. Mobilen piper. Alle vil vite siste nytt om den landsomfattende elevaksjonen. Kanal 24 vil ha henne som ukens gjest. En researcher fra Skavlan ringer.

Tidligere har utdanningsminister Kristin Clemet varslet at minst 90 prosent av elevene måtte delta for å kunne offentliggjøre resultatene fra de nasjonale prøvene. Fredag så det ut til at minst 10 prosent av om lag 120.000 elever har boikottet prøvene. Dermed er målet nådd for Elevorganisasjonen.

— Det er ikke blitt så mye søvn. I går ringte første journalist klokken 06 om morgenen. Sistemann ringte vel halv ett på natten, forteller hun.

Startet i elevrådet

Hun har vært leder i Elevorganisasjonen siden i fjor sommer. På et drøyt halvår er hun blitt skikkelig dreven. Svarer kjapt og konsist når noen ringer, forklarer og mener, og snakker i titler.

— Du høres nesten ut som en politiker. Ser du for deg en karriere innen politikken?

— Nei! Svaret kommer kjapt.

Hennes skolepolitiske løpebane startet i elevrådet på Arna gymnas. Etter to år som menig medlem, ble hun elevrådsleder i 3. klasse. Samtidig engasjerte hun seg i fylkesstyret i Elevorganisasjonen i Hordaland.

Kanskje var det diskusjonene rundt middagsbordet hjemme i Stølsvegen som var spiren til Solveigs samfunnsengasjement. Faren Jon er rektor. Moren Berit er lærer.

— Hvor stolte tror du de er av deg nå, på en skala fra en til ti?

Solveig tenker seg om. Smiler litt.

— Jeg vet ikke... Kanskje åtte? De sier jo ofte at de synes jeg er flink. Nå i det siste har de riktignok stilt meg noen kritiske spørsmål om ting jeg har sagt i debatter eller til avisene, forteller hun.

Strøk i gym

Det virker ikke som om det er mye å rette et kritisk søkelys mot i Solveigs fortid. Bortsett fra at hun strøk i kroppsøving på gymnaset. Fraværet var for høyt, og Solveig fikk beskjed om at hun «var lite motivert og viste manglende interesse for faget».

— Jeg føler jeg har klart meg bra likevel, sier hun.

Våren 2002 feiret Solveig russetiden sammen med medelevene, og den påfølgende høsten fikk hun sikret seg den manglende gymkarakteren.

— Jeg tror rektor syntes litt synd på meg, og hjalp meg gjennom, sier hun.

Heller ikke nå blir det mye tid til kroppsøving, bortsett fra stadig løping opp og ned til kontorene i femte etasje.

På gymnaset var yndlingsfaget norsk. Det takker hun læreren Marianne Røskeland for.

— Hun har studert litteraturvitenskap, så det har jeg bestemt meg for å begynne på til høsten, sier Solveig.

30. juni avslutter hun sitt engasjement som organisasjonsleder. Litteraturstudier på Blindern er tilsynelatende hennes eneste langtidsplaner. Bortsett fra at hun om noen år flytter hjem til Bergen.

— Nå gleder jeg meg aller mest til helgen. Da skal jeg sove, sier hun.

Intervjuet er over. Solveig må løpe i et møte.

— Du, forresten... Kan du nevne Svein Arne Nybø også? Han var elevinspektør på Arna gymnas, og har hjulpet meg i mange kampsaker. Da blir han glad.

Solveig får det som hun vil. Hun gjør som regel det.

PÅ TOPP: Siden i fjor sommer har Solveig Tesdal (21) fra Indre Arna har ledet Elevorganisasjonen, med 140.000 medlemmer over hele landet.<br/>Foto: HÅVARD BJELLAND
FULL FART: De siste dagene har det gått i ett for Solveig Tesdal (21) fra Indre Arna. Søvn og mat er det blitt lite av, og hun må løpe mellom møtene.