Cecilie Lind (28) og Henrik Larsen (30) balanserer hver sin tvilling i fanget. Når Albertine og Nils Henrik skriker i kor, står både mor og far klare til å trå til.

Slik er det ikke alltid hos familien Larsen, unnskyld, Lind. De siste syv månedene har Henrik hatt fødselspermisjon og hovedansvar i hjemmet.

— Hvis man skal få til skikkelig arbeidsdeling i hjemmet, må mor trekke seg unna. Hvis ikke blir far bare en fjernstyrt hjemmepappa, sier Henrik.

— Jeg var redd tvillingene skulle lære å si «pappa» før «mamma», sier Cecilie.

Slik gikk det heldigvis ikke.

Nei til fjernstyrt far

Paret har fulgt med på debatten i Bergens Tidende, etter at psykologiprofessor Ståle Einarsen gikk ut og oppfordret kvinner til å få barn i studietiden. Nå vil de gjerne dele sin oppskrift på suksess:

Fire måneder etter fødselen tok Cecilie farvel med barn og hjem, og vendte tilbake til medisinstudiene. Henrik sa farvel til jobben i Vesta Forsikring for å bli fulltidsfar. Dermed kan Cecilie studere på fulltid, og kommer seg ett år tidligere ut i arbeid, samtidig som Henrik er hjemme med full inntekt.

— Lønnsomt, og mye mindre slitsomt, ifølge familien.

Men helt uproblematisk var det ikke å gi fra seg ansvaret til mannen i huset.

— Jeg måtte finne meg i at Henrik ikke synes det er så farlig med en flekk på klærne, og gjør støvsugingen på sin måte, sier Cecilie.

Hun sluttet å amme da hun gikk tilbake til studiene, slik at Henrik skulle få være far uten innblanding.

På damenes territorium

Reaksjonene er ikke uteblitt etter at Henrik ble heldagspappa.

— Kvinner synes det er flott, mens mange menn har himlet med øynene og spurt: Hvilke planer har du for din karriere? sier Henrik.

— De fleste menn sier: Det kunne aldri jeg gjort på min jobb. I arbeidslivet er det ikke alltid akseptert at menn går ut i permisjon.

Henrik har fått full forståelse på jobben. Han vil anbefale fedre å ta ut mer permisjon.

— Det har vært helt fantastisk å være hjemme, og få lov til å bli kjent med barna mine. Mange fedre bruker årevis på akkurat det, sier han.

— Er det noe annet enn amming som tilsier at mødre, ikke fedre, bør være hjemme med barna?

— Jeg kan ikke komme på en eneste ting, men du må være villig til å gå inn på damenes territorium. På stellerommet på Galleriet er det ikke akkurat overvekt av menn, sier Henrik.

- Få far på banen

Han tror frykten for husarbeid og kjedsomhet hindrer menn i å ta ut fødselspermisjon.

På mandag var Henrik tilbake på jobb, men likestillingen holder paret fast på. De tror at fedre flest må få mer ansvar, dersom unge og gamle mødre skal unngå dobbeltarbeid og utbrenthet.

— Henrik deltar på en helt annen måte enn før. Du kan ikke forvente at far skal komme på banen når ungene fyller fem, hvis han ikke har fått slippe til tidligere, sier Cecilie.