— Jeg har sjelden sett folk så sinte som etter Lønning sitt utbrudd, sier en kilde i Høyre til BT.

Onsdag formiddag bad Høyre-leder Jan Petersen om tillatelse til å forhandle bort statsministerposten.

Etter at Petersen hadde oppsummert debatten og 13-14 medlemmer i stortingsgruppen og sentralstyret hadde uttrykt støtte til ny forhandlingsstrategi, tok nestleder Inge Lønning ordet.

Svingte pisken

Han harselerte over at de samme partimedlemmene mindre enn to uker tidligere hadde vært krystallklare i kravet om at Petersen måtte bli statsminister.

— Utbruddet var nok bare et uttrykk for den frustrasjon Lønning følte. De får neppe noen konsekvenser, sier en av partiveteranene. Men mange nye i stortingsgruppen ble nokså forskrekket over Inge Lønnings harme.

Enkelte går så langt som å gi Lønning skylden for at Petersen tirsdag stod steilt på å bli statsminister, mens han onsdag ga jobben til Bondevik.

I korridorene etter møtet ble det snakket om å bytte ut Inge Lønning fra forhandlingsdelegasjonen. Men det synet har i realiteten liten støtte, fordi det åpner for ny intern maktkamp.

Allerede før Høyre satt sammen sin forhandlingsdelegasjon var dette et tema.

Posisjonering

Jan Petersen og Per-Kristian Foss var opplagte forhandlere.

Men enkelte i stortingsgruppen mente det var riktig å velge en av de to som nå ligger an til å bli parlamentarisk leder i Høyre, Ansgar Gabrielsen eller Oddvard Nilsen som den tredje forhandleren.

Andre mente Høyre burde stille med en kvinne i delegasjonen.

— For å slippe intern posisjonering ble det skåret igjennom og man valgte den formelle løsningen. Nestleder i partiet, Lønning og nestleder i stortingsgruppen, Foss forhandler sammen med partileder, sier en kilde.

Per-Kristian Foss avviser overfor Bergens Tidende enhver diskusjon om bytte i forhandlingsdelegasjonen.

— Det er overhodet ikke et tema, sier Foss.

God tone

Kilder i sentrumspartiene sier Inge Lønning ikke oppleves som vanskelig i forhandlingene.

— Tonen er god og det er ingen grunn til å snakke stygt om noen, sier en kilde KrF. Vedkommende fremhever særlig Per-Kristian Foss og hans rolle i samtalene mellom Høyre og sentrum.

— Særlig har Foss overrasket positivt. Vi fryktet hans sarkasme, men det har ikke vært noe problem.

PROVOSERTE: Inge Lønning terget på seg Høyremedlemmer som han mente med lett sinn vraket egen statsministerkandidat.
FOTO: SCANPIX