I begynnelsen av juli ble en kvinne anmeldt av politiet etter at hennes to schæferhunder døde i bilen hennes på en parkeringsplass på Notodden. Det var kvinnen selv som fant hundene sine og ga beskjed til politiet.

Hermetisk boks

Ifølge dyrevernorganisasjonen PETA kan temperaturen inne i en lukket bil i solsteiken nå mellom 60 og 80 grader. Hunder tåler varme mye dårligere enn mennesker og er særlig utsatt for heteslag. En lukket bil i solen blir i praksis som en hermetisk boks, sier Torunn Knævelsrud som er seksjonssjef for dyrevelferd og fiskehelse.

— Hunder kvitter seg med varme ved å pese, men avkjølingseffekten blir ikke langvarig for hunden dersom bilen er lukket. Det gir endring av surhetsgraden i blodet som sammen med høy temperatur gir skader i hjernen og andre organer, sier hun.

Knævelsrud har selv behandlet en hund som var halvt bevisstløs etter å ha blitt forlatt i eierens bil i en times tid.

— Eieren tenkte ikke over at solen kom til å flytte på seg den tiden han var borte. Vi behandlet hunden blant annet med væsketilførsel, men den lot seg ikke redde. Det er veldig tragisk når dyr lider på denne måten. Må du forlate hunden din i bilen for en kort stund, bør du sette bilen i skyggen og ha vinduene åpne, mener seksjonssjefen.

Må bryte seg inn

Operasjonsleder i Telemark politidistrikt, Per Tore Bjartheim, understreker at han ikke kjenner til saken på Notodden. Han forteller at henvendelsene om hunder innesperret i biler ikke teller så mange, men holder seg relativt stabilt.

— Som regel gjelder det hunder inne i biler på parkeringsplasser utenfor kjøpesentre eller lignende. Folk tror i utgangspunktet at de har full kontroll og bare skal inn en liten tur og handle. Men det er ikke alle som husker på å sette vinduer på gløtt, parkere i skyggen eller tenke over at solen beveger seg. Og så glemmer de tiden, sier Bjartheim. Blant annet har han oppfordret publikum til å tenke seg litt bedre om gjennom politiloggen.

— Vi er midt i en varm årstid og det aller beste er nok å la hunden være hjemme når du skal ut og handle. Er det snakk om en nødsituasjon, har vi plikt til å bryte oss inn og redde dyret. Vanligvis prøver vi å få tak i eieren først. Jeg har aldri opplevd at hunder dør på grunn av dette, men vet at det skjer noen ganger.

Ikke med vilje

Det er likevel få ganger at slike hendelser anmeldes til politiet. Verken politiet, Mattilsynet eller Dyrebeskyttelsen synes strengere straffer er svaret. I de aller fleste tilfeller er det snakk om ulykker.

— I de aller fleste tilfeller er det snakk om ulykker. Eierne har ikke gjort dette med overlegg og er veldig lei seg i ettertid. Hvis slike saker skal anmeldes, bør det gå klart fram at det har skjedd på en grovt uaktsom måte. Jeg tror det rette fokus i den sammenheng er å gi folk mer informasjon, ikke straff, sier Knævelsrud i Mattilsynet. (©NTB)