Investor Kjetil Svåsand fikk amatører til å installere elanlegg i Gravdal frifengsel. Ti andre selskaper er anmeldt for bruk av hobbyelektrikere.

Kjetil Svåsand har de siste årene kjøpt og rehabilitert en rekke bygg i og rundt Bergen sentrum. Nylig fikk Svåsand Eiendom en bot på 40.000 kroner for å ha benyttet uautoriserte polske elektrikere under rehabiliteringen av den Statsbygg-eide overgangsboligen i Gravdalsveien 240. Boten omfatter også tilsvarende forhold i et rehabilitert leilighetsbygg i Kirkegaten 16. Nå advarer det lokale eltilsynet mot livsfarlige elinstallasjoner flere steder i Bergen.

Flere på trappene

— Vi frykter at dette bare er toppen av isfjellet, sier seksjonssjef Helge Marchmann Andersen i BKK Nett om de til sammen elleve politianmeldelsene. De kom etter at eltilsynet i fjor startet et målrettet arbeid for å avdekke bruk av amatørelektrikere.

Marchmann Andersen påpeker at anmeldelsene er de første fra eltilsynet i Bergen noensinne. Men trolig ikke de siste.

— Vi har enda en anmeldelse på trappene. Dette er tydeligvis en ny utfordring i elektrobransjen.

Brannfare

Eltilsynet ser svært alvorlig på saken. I verste fall kan anlegg installert av amatører føre til elektrisk støt og brann. Huseier risikerer også å få problemer med forsikringsselskapet hvis det for eksempel oppstår skade som følge av feil på elanlegget. I de tilfellene det blir avdekket at det ikke har vært autorisert arbeidskraft inne i bildet, må hele jobben gjøres om igjen, for huseiers regning.

— Derfor er det helt nødvendig å kreve dokumentasjon på hvem som har utført det elektriske arbeidet når man kjøper for eksempel en rehabilitert leilighet, sier Marchmann Andersen. For eltilsynets folk kan det holde med et blikk.

— Måten arbeidet er utført på er ofte god nok dokumentasjon for oss, sier han.

Må rive opp gulvene

I Gravdalsveien må Statsbygg rive opp gulvene på 20 bad i huset som leies av Kriminalomsorg i frihet. Det bekrefter eiendomsforvalter Sverre Seth i Statsbygg Vest. Han anslår at merarbeidet vil koste rundt 300.000 kroner. Regningen blir sendt Svåsand Eiendom.

— Vi har holdt igjen penger så det holder. For Statsbygg blir ikke dette noe problem, sier Seth.

Ukjent for Svåsand

Politiinspektør Hildegunn Havsgård ved Hordaland politidistrikt bekrefter overfor BT at Svåsand Eiendom er bøtelagt. men påpeker at boten ikke er vedtatt. Daglig leder Kjetil Svåsand benekter at han har fått noen bot.

— Det kjenner jeg ikke til. Jeg er elektriker selv og trenger ikke leie inn folk til å gjøre den type arbeid, sier Svåsand når BT tar kontakt på telefon. Han ber om å få tid til å sjekke saken nærmere, men har senere ikke vært tilgjengelig for BT.

UBRUKELIG: I Kirkegaten 16 i Sandviken ble det benyttet polske hobbyelektrikere under rehabiliteringen. BKK har stemplet varmekablene som ubrukelige, og har forseglet bryteren. - Når du kjøper en nyoppusset leilighet forventer du at ting er i orden, sier Gro Kristin Hovet, styreformann i sameiet.
Valde, Vegar