Alfaz del Pi Rundt et bord i stuen sitter en gjeng og spiller kort.

— Hvor meget får jeg for å bli fotografert, spør Aslaug Dahl heller litt spisst etter å ha nektet å svare på spørsmål fra journalisten om hvor gammel hun er. Etter en liten, og helt sikkert unødvendig orientering om at avisen aldri betaler for noe som helst, er fruen imidlertid klar for å uttale seg om det meste. Bortsett fra ubetenksomme spørsmål om en dames alder.

— Jeg har vært her i tre uker. Hva jeg gjør? Her gjør man ingenting. Bortsett fra å spise, sove og si tøyseting, forteller Aslaug Dahl mens hun energisk vifter seg med en elegant, liten vifte. 25 beboere

Førstkommende fredag den 2. november blir det nye sykehjemmet i Spania offisielt åpnet. Fundacion Betanien, eller Stiftelsen Betanien som det heter på norsk, har 25 sykehjemsplasser.

— Det er Bergen kommune som styrer inntaket, og avtalen går ut på at dette skal være varige sykehjemsplasser for de som kommer hit. Men nå i en introduksjonsfase har vi også tilbudt beboere å være her i kortere perioder for å finne ut om dette er noe som passer for dem, forteller Are Blomhoff. Han er direktør ved Hospitalet Betanien i Bergen og dessuten daglig leder av Stiftelsen Betanien som driver det bergenske sykehjemmet i Spania.

Tre har sluttet

Tre av de ansatte har for øvrig sluttet alt før sykehjemmet er offisielt åpnet. I Bergens Tidende er det tidligere kommet frem misnøye med at byggingen av sykehjemsanlegget har vært forsinket. Noen av de ansatte har hevdet at det ikke var forsvarlig å ta imot pasienter slik situasjonen var.

— Er det harde fronter blant de ansatte? - Nei, jeg opplever at stemningen blant de ansatte er veldig god. Det er stor spennvidde og en utrolig, fin gjeng. At det kan oppstå konflikter når 25 nye beboere og 30 ansatte skal komme til et helt nytt sted, er ikke så unaturlig, sier Blomhoff.

Påsken for fire år siden begynte han arbeidet med å etablere et bergensk sykehjem i Spania. Da ble tomteområdet kjøpt.

Flott klima

— Vi ønsker å gi tilbud til beboere som har nytte av å være mye ute og som trenger et varmt klima. Verdens helseorganisasjon har kåret dette området i Spania til å ha et av de beste klimaene i verden. I utgangspunktet har vi inngått en ti års samarbeidsavtale med Bergen kommune med mulighet for ytterligere ti års forlengelse. Kriteriet for å få sykehjemsplass hos oss i Spania, er at du er klarert for sykehjemsplass i Bergen kommune.

Beboerne ved sykehjemmet i Spania betaler det samme som det koster å bo på sykehjem i Norge, utdyper Blomhoff. Han legger ikke skjul på at prosessen har vært lang og omstendelig.

Det gode liv

— Nå venter vi bare på at uteområdet skal bli helt ferdig. Gartneren er godt i gang med å plante, det er kommet vann i svømmebassenget og utegrillen skal også stå ferdig til åpningen fredag. Jeg håper vi skal få ta vare på verdigheten til de gamle. Beboerne får tilbud om flere retters middag som de får servert om kvelden. All mat blir laget fra grunnen av og her er det tilgang på ferske matvarer, grønnsaker og frukt. De som ønsker det, kan også få vin til maten, sier Blomhoff.

Vil ikke hjem

Ragna Solli (79) og Lisa Clausen (86) sitter og spiser frokost sammen på sykehjemmet i Alfaz del Pi.

— Eg reiser i alle fall ikke hjem igjen til gamlehjemmet. Eg blir her resten av livet mitt. Stortrives! Liker alt sammen. På gamlehjemmet der eg var før, var det ei som ikke var heilt riktig klok. Hun kjefta, og slo meg på ryggen, forteller Ragna Solli.

— Fælt at de på noen sykehjem i Norge har de senile sammen med de som er helt klare i hodet. På Røde Kors der jeg var, hadde de en egen avdeling for senile. Da hun som jeg delte rom med døde, tenkte jeg at nå reiser jeg. Mannen min og jeg var ofte nede i Spania. Både barn og barnebarn var så positive til at jeg skulle ned hit, sier Lisa Clausen og drikker en slurk kaffe. Om et halvt år har hun tenkt seg hjem igjen til Bergen og familien.

Assistent Lene Henriksen (34) ved sykehjemmet har flyttet fra Østlandet til Spania sammen med mannen og deres to barn på 7 og 15 år. Ungene går på den norske skolen og familien har kjøpt seg hus.

Eventyret

Sonja Flikka Hammervold hadde alt bodd sju år i Spania da den 52 år gamle kvinnen fra Flekkefjord begynte i assistentjobb ved Fundacion Betanien i september. Datteren hennes som arbeider som sykepleier ved sykehjemmet, har giftet seg med en spanjol.

— Jeg gleder meg til hver dag på jobb. Vi har så fine omgivelser og hyggelige beboere, og jeg trives så godt. Selv om jeg ikke tjener så voldsomt mye med spansk lønning, så betaler vi nesten ikke skatt. Jeg er glad i sol og dette er midt i blinken for meg, forklarer Sonja.

Ute på terassen sitter Victor Magnussen og koser seg med en pils og røyk i solsteiken.

— Det er herlig, deilig og varmt. Maten er like god her som den jeg fikk på Ladegården. Jeg skal være her i et halvt år. Jeg hadde lyst til å dra hit, har aldri vært i Spania før, sier 71-åringen og smiler. FØRSTE KVELD: Det er lørdagskveld og Normann Andreassen (80) har i dag reist med fly fra Bergen til Alicante. Han slapper av med en røyk etter å ha spist en bedre middag på sykehjemmet i Alfaz del Pi.

GODT LIV: Kjell Erling Aase (74) og hjelpepleier Kari Bugjerde (52) setter pris på forandringen og livet i Spania.
MARITA AAREKOL