SILJE VESTVIK

Dokumentarserien har fått navnet «Stortinget» og følger Stortingsåret 2002-2003, fra forberedelsene til den høytidelige åpningen med kongen og dronningen til det reviderte budsjettet leveres like før Sankthans.

På Stortinget jobber det til sammen 657 mennesker: 165 valgte representanter, 145 rådgivere og 365 ansatte. I ti episoder presenterer serien en blanding av profilerte politikere og arbeidstakere som vanligvis befinner seg utenfor rampelyset.

— Media formidler konfliktene, ikke prosessene, slik at folk har en oppfatning av at det bare er slåssing, krangling og konflikt og at Stortinget er bare kaos og rot, sier stortingspresident Jørgen Kosmo i serien.

Populær blomsterpike

Rengjøringsbetjent Gretha Amundsen er en av hovedpersonene i serien. Hun har jobbet på Stortinget i 30 år, og sørger for friske blomster og velkomstsjus ved åpningen. Hun har stor forståelse for at det er vanskelig å få gjort noe som politiker.

— I begynnelsen bretter de opp armene og skal virkelig gjøre det helt store. Og så blir haugen i vinduet større og større og den som sitter på stolen blir mindre og mindre, og så er man tilbake i den samme rundingen. Systemet er bare sånn at en ikke får gjort så mye, sier den populære blomsterdamen, som sjelden møter en Stortingsansatt uten å få en klem.

Nervøs direktør

De to første episodene konsentrerer seg om den 147. åpningen av Stortinget. Det er mye å ordne før kongen kommer. Stoler må støvsuges, politikerne må øve på inngangsposisjonen og bergenseren Heikki Holmås (SV) kjøper strykebrett til kontoret for å gjøre vossabunaden sin i stand. Hunden Buddy sjekker Stortingssalen for bomber og andre farer, og direktør Hans Brattestå er forsanger og trener på «Gud signe vår Konge god».

— Det er en solo på vel fire ord. Det er ille nok det, sier han.

Men direktøren klarer seg fint, ingen snubler i den røde løperen som er sydd fast i gulvet for sikkerhets skyld og Grethas jus smaker like godt som i fjor.

Bondevik hilser på kong Harald.

— Da var vi i gang igjen, sier statsministeren.

— Da var vi i gang igjen, smiler majesteten tilbake, før han erklærer Stortinget for åpnet.

TAR IMOT KONGEN: Den bergenske SV-politikeren Heikki Holmås er en av hovedpersonene i dokumentarserien «Stortinget». Han er egentlig republikaner, men stiller i vossabunad når kongen foretar den høytidelige åpningen. - Når man først har en konge, så må man jo ta imot ham på en skikkelig måte, sier den pratsomme bergenseren.