KLAUS JUSTSENWashington

Al Gore fikk flere stemmer enn noen annen kandidat ved et amerikansk presidentvalg, men den 52 år gamle tidligere visepresidenten må to uker etter at han med pokeransikt overvar innsettelsen av George W. Bush, se frem til noen ganske så kjedelige år uten særlig innflytelse. Joseph Liberman, Al Gores partner som aldri ble det aktivum demokratene hadde håpet på, har til gjengjeld gjort et imponerende comeback. Liberman vurderes allerede nå som et av de mest innflytelsesrike medlemmene av Senatet.Ingen vil kunne bebreide Al Gore for å filosofere over rettferdighet i amerikansk politikk, når han nyter tilværelsen i familiens private villa i Arlington noen få kilometer sør for Det hvite hus, som rivalen George W. Bush har inntatt.

Ubetalt jobb Al Gore begynner sin nye tilværelse i kommende uke med et møte på University of California i Los Angeles. Her vil han på deltidsbasis forske og delta i utviklingen av et nytt program om familiens plassering i det moderne samfunn. Stillingen er ubetalt. Sammen med konen Tipper vil Gore i løpet av våren gjesteforelese ved to universiteter i hjemstaten Tennessee, som han tapte til Bush. På Fisk University og Middle Tennessee State skal ekteparet øse av sine erfaringer fra mange år i offentlighetens søkelys.

Ikke Clinton-takster Ekteparet Gore flyttet 20. januar fra visepresidentens offisielle bolig til parets private villa sør for elven Potomac. Tipper Gore arvet villaen, som betegnes som mer enn rommelig, men kan ikke måle seg med Det hvite hus.Paret akter å bli boende her til sønnen Al har avsluttet gymnaset til sommer. Tre av Gores fire nye jobber kommer til å gi et pent supplement til pensjonen på 95.000 dollar (750.000 kroner) om året.Al Gore vil imidlertid kunne tjene langt større beløp som foredragsholder, skjønt han neppe når opp på sin tidligere sjefs nivå. Bill Clinton skal ha blitt tilbudt 100.000 dollar for sitt første foredrag.Om sin politiske fremtid har Al Gore inntil nå kun sagt at han og fru Tipper vil ta seg god tid til å overveie situasjonen. Den slags har partneren fra valgkampen ikke hatt bruk for. Jo Liberman stilte ikke bare opp som visepresident, men også for å bli gjenvalgt som senator for Connecticut.

På tv hver dag Senatsvalget var en ren formalitet, men mange demokrater var forarget over Libermans "livrem og seler"-strategi. De pekte samtidig på at en seier ved presidentvalget hadde tvunget Liberman til å oppgi sin plass i Senatet, som så hadde gått til en republikaner.Etter fire måneder som bakstopper for Al Gore er Jo Liberman vendt tilbake til Senatet med brask og bram. Det har knapt gått en dag uten at han har vist seg på tv.Da president Bush presentert sin utdannelsesreform, fremla Liberman straks det demokratiske motstykket. Da en tverrpolitisk gruppe skulle lanseres, var Liberman tilbake i søkelyset sammen med ingen ringere enn republikaneren John McCain, som tapte primærvalgene til George W. Bush.

Brobygging til Bush Jo Liberman hevder selv at han er vendt tilbake med "ekstra styrke", som skal utnyttes best mulig. Vurderingen deles av politiske eksperter. Ifølge professor John Lapinski ved Yale University, vil senator Liberman i de kommende månedene få mulighet til å opptre som mekler mellom de to partiene.To merkesaker er allerede utpekt. Sex og vold i underholdningsindustrien skal bekjempes og utdannelsessystemet skal reformeres. De to områdene antyder at senatoren, etter i valgkampen å ha blitt kritisert for liberale (les venstreorienterte) synspunkter, nå vil gjenskape sitt moderate image. Med dette er brobyggingen til den nye presidenten også innledet. George W. Bush håper nettopp når det gjelder utdannelse å sikre tverrpolitiske forlik.De mer langsiktige perspektiver nekter senatoren fra Connecticut å snakke om. Fra Iowa, som blir den første styrkeprøven før valget i 2004, er det imidlertid allerede pålitelige rapporter om at Jo Liberman har brakt tilhengere på plass.

Familiebok vs. Kostunica Inntil da kan de to slagne "nyte" to svært forskjellige tilværelser. Al Gore brukte weekenden til å forberede møtet i Los Angeles og en bok om familieliv skrevet sammen med fru Tipper. Jo Liberman fløy sammen med John McCain, forsvarsminister Donald Ruumsfeld og ingen ringere enn eks-utenriksminister Henry Kissinger til Beograd for å møte president Kostunica. Herfra gikk turen til M|nchen for å diskutere internasjonal sikkerhetspolitikk med europeiske ledere.

Jyllands-Posten/Bergens Tidende