Politiet innrømmer at de ikke har ressurser til å kontrollere biler for betalt piggdekkgebyr. I praksis er det trafikkbetjentene i Bergen Parkering KF som sjekker om avgiften er betalt. På korttidsparkering i sentrum er det størst sjanse for å bli tatt på fersken.

— Står bilen på avgiftsplass eller feilparkert, sjekker trafikkbetjentene om den har piggdekk og om avgiften i så fall er betalt, sier Kjersti Larsen, seksjonsleder i Bergen Parkering KF.

Denne vinteren har 1149 bilister fått såkalt tilleggsgebyr på 750 kroner. Piggdekksyndere står langt tryggere inne i parkeringshus.

— Vi kan ikke vite hvor lenge bilene har stått der eller om eieren for eksempel kan ha skiftet dekk, vedgår Larsen motvillig.

Syndere i parkeringshus

Nettopp dette så det ut som bergenserne hadde skjønt, da Bergens Tidende tok en spaserrunde i sentrum.

På korttidsparkeringen langs Tinghuset, på Holbergsallmenningen og ved Nykirken hadde nesten samtlige piggdekkbrukere orden i sysakene. Piggdekkoblat eller skrapeoblat lå synlig i vinduet hos alle unntatt én.

I parkeringshuset i Klostergarasjen og i City Park derimot sto piggene på rekke og rad. Mange uten synlig oblat.

— Jeg får veldig mange spørsmål fra kunder om de står trygt med pigger inne i parkeringshuset, sier Irene Solberg, driftsleder i Center Park.

Fra buen i City Park kan hun forsikre kundene om at ingen trafikkbetjenter kan bøtelegge inne i det private parkeringshuset.

— Det kreves i så fall utvendige skilt som informerer kundene, sier Solberg.

Solgte færre oblater i år

Bergen Parkering KF vil selvsagt at flest mulig opptrer lovlydig. Seksjonsleder Larsen ser likevel at færre har kjøpt piggdekkoblat i år enn i fjorårets sesong.

Da ordningen ble innført forrige vinter, kjøpte hele 22.103 bilister sesongoblat. Denne vinteren kjører nesten 4000 færre rundt med slikt oblat. Trekker man fra de 2125 som har levert inn piggdekkene og fått refusjon, står Larsen igjen med cirka 2000 færre solgte oblater i år.

— Jeg vet at de ikke har kjøpt flere døgnoblater eller skrapeoblater. Salget der har gått ned, men SMS og teletorg kan ha økt. Det har vi dessverre ikke tall for.

— Tror du de dropper gebyret med vilje fordi kontrollene er så få?

— Det vil jeg ikke spekulere i. Uansett er det politiet sin jobb å kontrollere biler når de kjører med piggdekk.

- Ressursmangel

Men politiet har mer enn nok med å kontrollere bilister for promille, bilbeltebruk, kjøring på rødt lys og førerkort.

— Vår ressursmangel gjør at vi prioriterer trafikksikkerhet, trafikkriminalitet og trafikkfarlig atferd, sier Jan Gunnar Bøe, leder for Trafikkseksjonen ved Bergen Sentrum Politistasjon.

— Hvor mange har dere bøtelagt for manglende betaling av piggdekkavgift?

— Det er i alle fall ikke mange.

— Hvor stort er tilleggsgebyret?

— Jeg håpet inderlig du ikke skulle spørre om det, for det vet jeg ikke, ler Bøe.

— Det er 750 kroner, sier BT.

KONTROLL?: Verken Klostergarasjen (bildet) eller Bygarasjen som er eid av Bergen Parkering KF ønsker å opplyse om det går vakter som kontrollerer biler for betalt piggdekkavgift. På korttidsparkeringsplasser ute i gaten er sjansen stor for å bli kontrollert av trafikkbetjentene i Bergen Parkering KF.