Olje— og energiminister Einar Steensnæs (KrF) anser nå saken som ryddet av veien.

— Jeg beklager det inntrykk som er skapt i denne saken og tar til etterretning regjeringens syn om at hovedeierne skal informeres om substansielle drøftinger med andre selskaper knyttet til vesentlige endringer i selskapsstruktur og eierforhold, sier Lindbæk i en pressemelding.

Lindbæk har den siste tiden blitt sterkt kritisert for å ha unnlatt å fortelle Statoils største eier om selskapets fusjonssamtaler med sin største norske konkurrent.

Både Steensnæs og statsminister Kjell Magne Bondevik har vært kritiske til å bli holdt utenfor en så viktig prosess.

- Skal informeres

— Min oppfatning er at vi skal informeres når det er substans i samtalene. Så vidt jeg vet, var det rundt 30 medarbeidere som var informert om dette. Da synes vi det hadde vært naturlig å ha blitt informert om det, sa Bondevik da han ble spurt om de strandede fusjonssamtalene på et pressemøte onsdag.

Nå lover Lindbæk å følge påpakningen fra regjeringshold.

— Jeg vil forholde meg til dette, i samsvar med prinsipper for god virksomhetsstyring i børsnoterte selskaper, sier Lindbæk.

Lindbæk så seg nødt til å sende ut meldingen på grunn av den store mediedebatten saken har vakt.

— Han har gjort det for å fremheve at det ikke er noen uenighet mellom ham og regjeringen, sier konserndirektør for kommunikasjon i Statoil, Elisabeth Berge, til NTB.

Steensnæs fornøyd

Steensnæs, som i dag var på vei til De forente arabiske emirater, har hatt møter med Lindbæk om saken de siste dagene, og er fornøyd med presiseringen fra Statoils styreleder.

— Med denne har jeg fått den nødvendige klargjøring slik at det nå er fastslått hvordan rutinene skal være. Med dette er det ryddet opp i det som måtte være av misforståelser, sier Steensnæs via sin informasjonsavdeling til NTB.

De omstridte fusjonssamtalene mellom de to oljeselskapene ble kjent 9. februar, etter at de var blitt avsluttet uten resultat. En sammenslåing av de to selskapene ville ha ført til et selskap med mer enn 350 milliarder kroner i omsetning, og selskapet ville vært desidert størst på norsk sokkel.

Staten eier nesten 82 prosent i Statoil og 43 prosent i Norsk Hydro. Steensnæs har ved flere anledninger erklært at han er motstander av en fusjon mellom Norsk Hydro og Statoil.

Også Oslo Børs har bedt om informasjon fra Statoil om omstendighetene rundt fusjonssamtalene.

BEKLAGER: Jannik Lindbæk.
Arash A. Nejad / SCANPIX