– Saken er utrolig alvorlig, og utfallet kunne blitt et helt annet, sa Jørgen L. Høidahl, politimester i Romerike politidistrikt, til NTB etter en pressekonferanse på Lillestrøm onsdag formiddag. Da var mannen nettopp pågrepet av politiet, etter en intens politijakt i området.

En politimann og to andre menn ble skadd etter at en mann skjøt vilt rundt seg med hagle ved Statoil-stasjonen på Kjeller klokken 6.45 onsdag morgen. Politiet løsnet også flere skudd mot haglemannen. Tjenestebilen ble fullstendig perforert i skytedramaet. Inne i bilen satt to politimenn, og den ene av dem ble skadd, mens den andre slapp uskadd fra hendelsen. En drøy time senere ble mannen pågrepet uten dramatikk inne på Forsvarets område på Kjeller.

Fremstilles onsdag

Ifølge Smaalenenes Avis’ nettutgave er det en konkurranseskytter fra Skiptvet i Østfold som er pågrepet. Han er ikke tidligere kjent for politiet.

Den pågrepne vil mest sannsynlig bli framstilt for varetektsfengsling torsdag.

– Jeg har snakket med ham. Han skal i politiavhør senere i dag, og da skal jeg bistå ham. Jeg har muntlig fått opplyst at han vil bli siktet for legemsbeskadigelse som kan medføre sykemelding i mer enn to uker, sier den pågrepnes advokat Jan Schjatvet til NTB.

Politiet skjøt

– Vi rykket bevæpnet ut da vi fikk høre at det hadde blitt løsnet skudd ved bensinstasjonen, sier Høidahl.

Politiet løsnet også skudd etter å ha blitt beskutt, men gjerningsmannen skal ikke ha blitt truffet. På grunn av at det oppsto personskade og at politiet utløste skudd, er det særskilte etterforskningsorganet for politisaker koblet inn i etterforskningen av skyteepisoden.

En av naboene til bensinstasjonen, Arne Pedersen, satte «kaffen i halsen» da han hørte skuddene.

– Jeg hørte minst fem-seks skudd. Da jeg kom ut så jeg en mann som blødde en god del. Det så ut som om han var blitt truffet flere steder, og jeg og andre tok vare på ham til ambulansen kom, sier Pedersen til NTB.

Omfattende politijakt

Politiet satte umiddelbart i gang jakten på gjerningsmannen, som forsvant fra stedet i en rustrød Toyota.

– Han er livsfarlig. Vi har ingen kontroll på hvor han har kjørt, vi frykter at han kjører videre til neste tettsted, sa operasjonsleder Bjørn Jahr i Romerike politidistrikt til NTB i ved 7-tiden onsdag morgen.

– Vedkommende kjørte i en bil som var blitt fanget opp av videoovervåkingen på bensinstasjonen. Det ble med en gang satt i gang søk etter bilen med alt av patruljebiler og av helikopter. En patrulje fant fort kjøretøyet, og vi pågrep deretter gjerningsmannen, sier Høidahl til NTB.

Sperret av

Også nabopolitidistriktene var blitt varslet, og flere steder var veier sperret av i jakten på gjerningsmannen.

Ifølge VG Nett har mannen vært innlagt på psykiatrisk institusjon, og han skal ha oppsøkt lege tirsdag.

– Det er åpenbart nå at han skulle vært lagt inn igjen i går, sier et nært familiemedlem til VG Nett.

Familien er opptatt av å få fram at mannen ikke er en hagledesperado.

– Han er syk og trenger hjelp, sier mannen til VG Nett.

Ikke alvorlig skadd

Alle de skadde er innlagt på Akershus universitetssykehus (Ahus).

– De kom til oss like etter klokka 7. Ingen av de tre er alvorlig skadd, opplyser informasjonsrådgiver Christian Mjelde ved sykehuset til NTB.

Politimannen ble blant annet truffet i hodet.

– Vi har allerede besøkt ham på sykehuset, og har blitt forsikret om at skadene ikke synes å være svært alvorlige, forteller Høidahl.

De to andre skadde er i henholdsvis i 40— og 50-årsalderen. De har blitt flere steder på kroppen som følge av haglladningene.

En av de to skadde er tidligere landslagsspiller i fotball, Bård Bjerkeland, som også har spilt hundrevis av kamper for LSK. Bjerkeland, som nå er minibussjåfør, ble skutt i ryggen i skytedramaet.