22-åringen fra Lillesand var tiltalt for å ha forsøkt å smugle kokain fra Bolivia til Norge.

— Rettferdigheten har seiret og det er vi veldig glad for, sier 22-åringens forsvarer, Carl Bore, til Aftenposten.

Han ble engasjert av kvinnens familie straks etter pågripelsen i 2008 og reiste til Bolivia halvannen uke senere, i juni. Siden da har han arbeidet med saken.

To frifunnet, to skal dømmes

Det var fire tiltalte som nå fikk skyldspørsmålet endelig avgjort. En av de andre tiltalte, en 25 år gammel Oslo-mann, ble også frifunnet.

To andre tiltalte ble kjent skyldige av juryen, og fagdommerne valgte etter en konferanse på bakrommet å legge kjennelsen til grunn for behandling av spørsmålet om straffeutmåling.

Lillesands-kvinnen har helt siden hun ble arrestert i Bolivia i 2008 hevdet sin uskyld, men ble tiltalt etter at hun rømte fra Bolivia hjem til Norge.

Hun ble frikjent i tingretten, men påtalemyndigheten anket til lagmannsretten.

Til Bolivia i stedet for Spania

22-åringen har hele tiden forklart at hun i 2008 trodde hun skulle til Spania for å hjelpe besteforeldre til Stina Brendemo Hagen (21), hennes daværende kjæreste, med å male huset.

Før avreisen hentet hun malerklær hos foreldrene på Sørlandet.

22-åringen har forklart at først da de kom til Gardermoen, fikk hun vite at de skulle til Bolivia i stedet. Hun valgte å ikke fortelle foreldrene om det. Først etter pågripelsen i Bolivia, fikk de vite hvor datteren var.

Den unge kvinnen rømte hjem til Norge før straffesaken mot de tre startet i Bolivia. De to andre ble dømt der.

Brendemo Hagen rømte hjem etter at hun hadde startet soningen i Bolivia og vitnet i lagmannsretten i mai.

Frikjent også i tingretten

Hagen fortalte da at 22-åringen fra Sørlandet hele tiden visste at de skulle til Bolivia, men hun visste ikke om kokainsmuglingen, forklarte Brendemo Hagen i retten.

22-åringen ble frikjent for forsøk på kokain-smugling fra Bolivia da tingretten behandlet saken. Sterkt medvirkende til at hun ble frikjent da, var forklaringen hennes om at hun ikke visste de skulle til Bolivia.

Soner i Bolivia

Den tredje av de unge kvinnene som reiste til Bolivia og som ble arrestert der, er Madeleine Rodriguez. Hun soner straffen sin i fengselet i Cochabama og vitnet derfra på videolink mot 22-åringen 31. mai.

Rodriguez forklarte at alle tre visste at de skulle smugle narkotika hjem til Norge.

— Vi var klare over hvor vi skulle, hva vi skulle ha med, hvordan det skulle gjøres og hvor mye vi skulle få betalt, fortalte hun i vitneprovet sitt, ifølge vg.no.