Det var en tilfreds kringkastingssjef som torsdag oppsummerte sine 12 år i NRKs sjefsstol for et like tilfreds Kringkastingsråd.

–Det har vært gode år for meg, selv om det er en del ting jeg ikke er like godt fornøyd med. For eksempel at jeg ikke har klart å løse momsproblematikken for NRK. Men snart kan jeg si som den pensjonerte stasjonsmesteren på Hedemarken: "Der kjem Trondhjemstoget, men det gir jeg faen i".

Godt ettermæle Da Einar Førde kom til NRK i 1989 var digitalisering og internett bortimot ukjente begreper. I løpet av Førdes sjefstid har NRK gjennomgått en teknisk og organisasjonsmessig revolusjon. Institusjonen har i dag 11 radiokanaler, 2 TV-kanaler og ett nettsted.

–Omdanningen til aksjeselskap, salg av det analoge nettet og opprettelsen av NRK2 er det jeg er aller mest fornøyd med, sier Førde, som av Kringkastingsrådets medlemmer fikk attest om et godt ettermæle på torsdagens møte.

Økonomi –Kulturminister Ellen Horn sa i Kringkastingsrådet at NRK ikke skal tjene penger, og på det området har det vært usedvanlig vellykket. Noen vil si vi har brukt penger som fulle sjøfolk, og 2000 er et økonomisk år jeg gjerne skulle vært foruten, sier Einar Førde.

Han røper likevel at det rene driftsunderskuddet for fjoråret er mindre enn ventet, og han mener hans etterfølger Bernander får et bra utgangspunkt.

Distriktssatsing –98 prosent av NRKs økonomi avhenger av politikernes grep, mener Førde, som peker på at investeringene og utbyggingen i distriktene er den viktigste grunnen til at NRK-økonomien er som den er i dag.

–Vi mente distriktssatsingen ville være betong i sendeskjemaene for radio og fjernsyn. Og distriktsradioen er det viktigste NRK gjør i dag, med en fortsatt stor framtid, sier Einar Førde, som muntert takket for en "usedvanlig fin bårebukett" da Kringkastingsrådets leder Ivan Kristoffersen påskjønnet NRK-sjefen med blomster på torsdagens rådsmøte.

NTB