Forslagene fra kvinnene som står bak kravene, Kvinner på tvers, blir fredag overlevert til lederen av likelønnskommisjonen, Anne Enger.

Kvinner på tvers er et samarbeid mellom kvinnedominerte fagforeninger, organisasjoner og nettverk. Kvinnene mener det er mulig å oppnå likestilling i arbeidslivet ved å ikke tillate stillinger under 40 prosent, ved statlig sponsing av lønninger, og ved at turnus og skift blir likestilt.

– Disse tingene er overmodne for gjennomføring. Likestilling av turnus og skift har vært utredet i flere runder. Likevel har regjeringen satt i gang nye utredninger. Vi har nok kunnskap om dette nå, det må handles, sier Siri Jensen i Kvinner på tvers til Dagsavisen.

Likestillingsminister Manuela Ramin-Osmundsen (Ap) er imidlertid ikke enig i at det er mulig å oppnå likelønn så raskt som Kvinner på tvers går inn for.

– Alle forslag, spesielt om de kommer fra likelønnskommisjonen, blir vurdert seriøst, men vi har samtidig ansvar for å se helhetlig på konsekvensene av forslagene. Likelønn og tiltak mot ufrivillig deltid er det veldig tidkrevende å få på plass, sier hun.

Hva mener du? Diskutér likestilling her.

Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX