TOR LEIF PEDERSEN

Synes du bergensværet har vært ille i mai i år, har du helt rett. Både kaldere og våtere enn normalt, har det vært. Det bekrefter værstatistiker Bernt Lie i Bærum overfor Bergens Tidende.

Lie som i sin ungdom studerte ved NHH i mange år, har personlig erfaring med bergensværet. I tillegg har tilgang til rikelige mengder meteorologiske statistikker. Han har derfor full forståelse for dem som synes det har vært lovlig vått og kaldt i Bergen i mai i år.

— Månedsmiddeltemperaturen frem til mandag i Bergen var 8,9 grader og vil trolig ligge rundt 9 når hele måneden er omme. Normalen er 10,5 grader, sier Lie.

Ikke tidenes kaldeste

— Et avvik på 1,5 grader på månedsmiddeltemperaturen er ganske mye. Til sammenlikning kan jeg nevne at månedsmiddeltemperaturen i oktober 2004 også var 9 grader, sier Lie.

Selv om dette er ille, er det ikke tidenes kaldeste mai i Bergen. Lie forteller at vi ikke trenger gå lenger tilbake enn til 1996 for å finne en kaldere mai. Da var det 8,3 grader i månedsmiddeltemperatur i Bergen .

— I løpet av de siste 50 årene har det vært 18 år med kaldere månedsmiddeltemperatur enn årets. Før det, var det heller ikke uvanlig med kaldere maimåneder enn den bergenserne har hatt i år, sier Lie.

På tredjeplass

Normalt skulle den varmeste maidagen i Bergen har vært 21,6 grader. Varmeste maidag i år var den 20. med 15,9 grader.

— Det er stusslig. Stort verre har det neppe vært i Bergen, sier Lie. Få vil være uenige med ham i det. Og Lie har enda mer på lager:

— I 1918 var 14,7 grader den varmeste maidagen. I 1923 klarte ingen maidager å bli varmere enn 15,3 grader. Årets varmeste maidag er altså den tredje kaldeste som er målt, forteller han.

Varmerekorden for mai skriver seg fra den 22. mai 1940. Da kom temperaturen opp i 27,1 grader på Florida. Nest varmeste maidag i Bergen var 29. mai i 1992 med 26,2 grader.

Veldig vått i mai

Når det gjelder nedbøren i Bergen, forteller Lie at samtlige måneder fra og med november til og med så langt i mai har vært våtere enn normalt. - Opp til 70 til 80 prosent mer nedbør har falt over Vestlandet i år i forhold til normalen, forteller han.

Også i mai har det jevnt over vært vått. Bare 5 dager har det vært oppholdsvær hele dagen. Månedsnedbøren frem til mandag morgen var 160,2 millimeter. Normalen er 106 millimeter. Altså 54,2 millimeter over normalen.

— Jeg synes ikke det er rart om noen synes det har vært lovlig vått i Bergen det siste halvåret, sier Lie tørt.