BJØRN VATNE

— Jeg har heldigvis holdt meg frisk som en fisk. Utviklingen har vært enorm i løpet av de årene jeg har jobbet som frisør, Før tenkte vi nesten ikke på forhåndsregler og inneklima. I dag fokuserer vi mye på det, sier frisørmester Lise Ramsøy.

Da hun begynte som lærling for 22 år siden, eksisterte det ikke mange vernetiltak. De besto ganske enkelt i å tre på seg hansker og plassere kunden i en justerbar frisørstol. Med to høyder.

I dag er virkeligheten en ganske annen. I frisørsalongen «Charmer» på Laksevåg finnes det i dag punktavsug, effektiv ventilasjon, klippestoler for frisørene, og fast avtale med fysioterapeuten en gang i måneden. Alt for å forebygge allergi, luftveisplager og muskel- og skjelettsykdommer.

— Holder man seg i form og tar de riktige forhåndsreglene, holder man seg som oftest frisk. Slik er det vel i alle yrker, mener Ramsøy.

- Har ikke angret

I salongen lukter det ikke mye av kjemikalier. Alle kunder som skal i nærheten av slike, plasseres under hjelmliknende avsug - til både frisørens og kundens beste. Kraftig ventilasjon er også installert der kjemikaliene blandes.

— Jeg skal innrømme at jeg var litt skeptisk til ventilasjonssystemene da de ble påbudt. Det virket dyrt. Men jeg har ikke angret et sekund på at vi installerte dem, sier Ramsøy. Hun hevder at hun aldri har hatt tilløp til allergiske reaksjoner eller andre yrkeslidelser som mange frisører har vært plaget av.

— Jeg tenker ikke slik at jeg som frisør er mer utsatt enn andre yrkesgrupper. Å beholde helsa krever bare litt bevissthet og forebygging, mener Ramsøy.