Lidl Norge nekter konsekvent å snakke med pressen. Bergens Tidende har kartlagt Lidl-planene ved å undersøke hvilke henvendelser og søknader som er kommet til de største kommunene.

Den kartleggingen har avdekket at minst tre Lidl-butikker planlegges i Bergen. I tillegg er det gitt grønt lys for Lidl-nybygg i Os og på Stord. I Fjell skal kommunestyret på et av de første møtene ta stilling til en søknad fra Lidl om å bygge på Søre Straume.

Første butikken i Bergen blir trolig på Fjøsanger. Her har Lidl søkt om å bygge en 1400 kvadratmeter stor butikk ned mot Fjøsangerbukten, rett over veien for Krambua. Den nye matvarebutikken blir liggende midt mellom to travle innfartsårer med avkjørsel både fra Straumeveien og Fritz C. Riebers vei.

Proteststorm

I Kjøkkelvik sitter Roger Nedberge Hille og kvir seg til den dagen han får en Lidl-butikk som nærmeste nabo. Lidls planer i Kjøkkelvik er blitt møtt med proteststorm.

— Lidl-butikkene burde ligge i industriområder med tilførsel fra en hovedvei, mener Hille.

I Kjøkkelvik må kundene til Lidl kjøre tvers gjennom Kjøkkelvik skole, som ligger delt med ungdomsskole på ene siden av veien og barneskole på den andre. For å komme til svømmehall og gymsal må småungene krysse Kjøkkelvikveien.

— Hele dagen er det unger som må over veien, og det er ingen sikkerhetstiltak som under- eller overgang for dem, konstaterer rektor Helge Haaland.

På et informasjonsmøte i Kjøkkelvik ble det sagt at Lidl-butikken ville gi trafikkøkning på om lag 1000 biler i døgnet i Kjøkkelvikveien. Roger Nedberge Hille tror det riktige tallet er over 3000.

Han viser til Rema 1000 som også ligger i nabolaget. Den butikken har 50 parkeringsplasser og 1200 besøkende daglig. Lidl planlegger å anlegge 150 parkeringsplasser.

— Da har butikken i hvert fall parkeringskapasitet til 3000 biler i døgnet, sier Hille som tok initiativet til en underskriftsliste i nabolaget. Selv fikk han sjokk da han oppdaget hva som skulle reises på tomten nedenfor familiens nybygde bolig.

— Jeg er kritisk til å legge en slik stor matvarebutikk midt i et boligfelt med den trafikkøkning og støy det medfører. Butikken er jo åpen til langt på kveld seks dager i uken, sier han.

- Velkommen hit

Lidl-planene i Kjøkkelvik befinner seg fortsatt helt i startgropen. I første omgang skal det godkjennes en reguleringsplan. Det betyr at saken må helt til bystyret.

Det samme gjelder Lidls planer i Fyllingsdalen, der den tyske kjeden har kjøpt en tomt like ved Oasen. Også der må byggegrunnen omreguleres.

En av de nærmeste naboene i Fyllingsdalen blir Rema 1000 Spectrum. Daglig leder Tore Nygard sier til lokalavisen Sydvesten at han ønsker Lidl velkommen:

— De må bare komme hit og er hjertelig velkommen. Det vil dra flere kunder til Fyllingsdalen og særlig området her. Mange kunder til Lidl vil også bety flere kunder til oss, sier Nygard.

Ekspert på detaljhandel Geir Myklebust i konsulentfirmaet Balanza sier til Stavanger Aftenblad at han tror Lidl kommer til å ha 100 butikker i Norge om et par års tid. I Finland har Lidl tatt to prosent av dagligvaremarkedet ett år etter etableringen.

— De første ti årene vil vekst være viktigere enn lønnsomhet. Disse tyske familieselskapene har en enorm tålmodighet og kan godt drive med underskudd i ti år etter etablering i et land før de begynner å tjene penger, sier Myklebust.