TERJE EGGUM

Temperaturen i havet var tre-fire grader, forhold vanlige mennesker holder ut i kun få minutter.

— Etter halve distansen hadde jeg ingen følelse igjen i ytterste delen av bein og armer, sier Lewis Gordon Pugh, som mistet kroppstemperatur en hel time etter fullført distanse. Til slutt var den nede i 35.

Hver av de to svømmeturene ble fullført på omkring 21 minutter. Intet menneske har noensinne klart å svømme 1000 meter i et arktisk hav. Den kjente fjordsvømmeren gjorde det to ganger samme dag.

Først svømte han 1070 meter på 79 grader nord. Tolv timer senere, på vel 80 grader nord, gjorde han nye 1080 meter.

Mellom de to arenaene er det 67 nautiske mil.

— Det føltes riktig å gjøre et nytt forsøk, seier Lewis Gordon Pugh, men unnslår ikke at det magiske 80 graders merket fristet. Etter tusen meter i den kalde brefjorden måtte han spørre seg selv og rådgiverne om kroppen tålte enda en slik anstrengelse.

— Alle ventet at jeg skulle svømme på 80 grader nord, sier han, dermed valgte han å se bort fra den medisinske rådgiverens råd om å gå for en kortere distanse.

Sognefjorden på langs

Han måtte gjøre en full kilometer på Verlegenhuken, og gjorde det. Dermed er Lewis Gordon Pughs navn knyttet til en svømmebragd man trodde var umulig. Heretter står han oppført som mannen bak historiens nordligste svømmetur, samt den lengste kjente svømmetur i et arktisk hav.

— Hvorfor gjør du dette?

— Det har vært svømt over store distanser i mange hav, men ikke i det arktiske havet, jeg ser det slik at dette er det siste store å strekke seg etter.

Lewis Gordon Pugh har holdt på med svømming langt nordpå tidligere. For to år siden svømte han rundt Nordkapp, fem kilometer i vann som målte mellom fem og syv grader. I fjor svømte han Sognefjorden i sin fulle lengde, i sommer crawlet han seg 17 kilometer gjennom en iskald Unesco-fjord, Nærøyfjorden.

Muskler på 20 grader

Den som skal straffe britens siste prestasjon i kaldt vann må ikke bare tåle ekstrem kulde mot bar kropp. Å ta seg opp til Verlegenhuken, siste stopp før Polhavet, krever også planlegging og utholdenhet. Svømmeren omgir seg med et team på tre personer, disse har hånd om teknisk utstyr, legefaglig bistand og mental strategi. Pugh-teamet har base om bord i M/S «Nordstjernen», det gamle hurtigruteskipet som nå gjør cruiseturer rundt Svalbard.

Under svømmeturene har vitale data blitt overført fra den svømmende briten til en bærbar skjerm i følgebåten. Slik skaffes løpende informasjon om svømmerens kroppstemperatur og puls.

— Musklene er kraftig nedkjølt, kanskje under 20 grader, det tar tid å varme opp dette, i mellomtiden faller den totale kroppstemperaturen ytterligere, sier professor Tim Noakes, som i egenskap Lewis' medisinske rådgiver var nær ved å kommandere svømmeren i land under turen ved Verlegenhuken.

EROBRET VERLEGENHUKEN: Med Polhavet under magen svømte Lewis Gordon Pugh mer enn ett tusen meter ved Verlegenhuken fredag, i en vanntemperatur på mellom to og fire grader.<p/>FOTO: TERJE EGGUM