En bilulykke for 45 år siden preger fremdeles Ragni Tellnes sin hverdag.

— Bilen rullet rundt og jeg fikk et strekk i nakken jeg har slitt med siden. Jeg har kronisk vondt i ryggen, men det blir bare verre hvis jeg legger meg ned og resignerer, forteller 62-åringen.

Oppskriften hennes er den samme som eksperter fra hele landet nå enes om. Gå på arbeid hvis du kan, hold deg i aktivitet og trening i ny og ne er ikke å forakte.

— Man blir bare nedfor av å ligge hjemme i sengen. Da kjenner man også bedre etter hvor man har vondt, sier Tellnes.

Derfor arbeider hun for fullt i renseriet hun driver med sin mann, turner en gang i uken, er aktiv i menighetsrådet og som eldrekontakt. Trim på Løvås skole med påfølgende svømmetur myker opp musklene og styrker ryggen. Slik går dagene, med eller uten smerter.

— Innimellom går jeg til kiropraktor for behandling. I dag, for eksempel, skal jeg få en massasje. Det gjør så godt. Av og til høres jo nakken ut som et knuseverk, ler Tellnes.

Om fem år kan Tellnes kalle seg en pensjonist.

Før det er hun avhengig av å kunne fungere.

— Jeg har ikke fått forringet livskvalitet av ryggplagene. Annethvert menneske sliter med ett eller annet. Men det hjelper ikke å sitte stille, sier hun før hun løper til massasjetimen.

OPPSKRIFT: Ragni Tellnes (62) har en klar oppskrift for å leve godt med ryggplagene: Hold deg i aktivitet, og jobb hvis du kan.