• Nå kan jeg starte på resten av livet, sier Jan Birger Medhaug etter at statsadvokaten har henlagt saken mot ham som «intet straffbart forhold».

ANJA WENDELBORG FREMO, NTB

Enorm lettelse, glede og tilfredshet. Slik beskriver Jan Birger Medhaug det han føler etter at han er blitt helt renvasket.

— Saken er nå satt på plass av statsadvokaten i Rogaland og det er jeg veldig fornøyd med, sier Medhaug.

I ni uker har han hatt voldtektsanmeldelsen hengende over seg. 17. juni ble anmeldelsen henlagt etter bevisets stilling. Både kvinnen som anmeldte Medhaug og Jan Birger Medhaug påklaget henleggelsen.

Punktum

I dag vant Jan Birger Medhaug frem på alle punkter. Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien har henlagt saken etter kategori «intet straffbart forhold».

— Vi er svært fornøyd med å ha fått den påtalemessige avgjørelsen vi hele tiden har ment var den riktige, sier Bjørn Vikse, Medhaugs advokat.

Han har hele tiden ment at verken anmeldelsen eller kvinnens politiforklaringer beskriver noe straffbart. Nå har Vikse fått statsadvokatens støtte i det.

«Det er lagt til grunn at det beskrevne forhold ikke rammes av straffelovens paragraf 192 (voldtektsbestemmelsen)», skriver førstestatsadvokat Harald L. Grønlien i sin pressemelding.

— Jeg tror dette er punktum i saken, sier Medhaug.

Vil ikke «egle seg innpå»

Jan Birger Medhaug står fremdeles øverst på KrF-listen til fylkestingsvalget. Han står også på valg til Karmøy kommunestyre.

— Hvordan mitt politiske engasjement og samfunnsengasjement vil arte seg fremover, er for tidlig å si. Men jeg står på to lister og har en ansvar i så måte, sier Medhaug.

— Er du fremdeles medlem av KrF?

— Ja, jeg har ikke foretatt meg noe i forhold til mitt medlemskap.

— Nå er det en ny situasjon, og det gjenstår å se om partiet vil leve videre som om ingenting har skjedd eller om de ser behovet for en opprydning, sier Medhaug.

Han gjentar at han ikke har tenkt å «egle seg innpå» partiet i valgkampen.

Hva som skjer etter valget, er Medhaug også vag på.

— Jeg vil vurdere situasjonen som da oppstår, også i lys av de beiske vedtakene og uttalelsene som er falt.

Belastende

— Venter du en beklagelse fra partiet for måten saken er håndtert på?

— Det kan jeg ikke svare på. Det er ikke jeg som har rotet dette til.

Partiet må selv konkludere med om de ser behov for en opprydning, sier Jan Birger Medhaug.

— Dagen i dag er mye viktigere for meg enn partiet og posisjoner, legger han til.

Bjørn Vikse mener statsadvokatens avgjørelse bekrefter hans syn om at denne saken aldri burde vært anmeldt.

— Dette er en fullstendig renvaskelse. Summen av alle påkjenningene gjør at det ikke går an å være glad i dag, men jeg er tilfreds med en riktig avgjørelse, sier Vikse.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende