I en video som ble vist på den arabiske TV-kanalen Al Jazeera lørdag, oppfordrer terrororganisasjonens nestleder Ayman al-Zawahri til boikott av Norge og Danmark. Samtidig maner han til nye angrep på vestlige mål og framhever terrorangrepene i New York, Madrid og London som eksempler til etterfølgelse.

– Jeg ville synes det var rart hvis han ikke nevnte Norge og Danmark når han først kommer med en uttalelse. Men jeg er lettet over at det ikke er en direkte oppfordring til angrep mot norske og danske mål, sier PRIO-direktøren til NTB på telefon fra Nikosia på Kypros.

Det er uklart om opptaket med al Qaida-lederen er gjort før eller etter den mislykkede selvmordsaksjonen mot et stort oljeanlegg i Saudi-Arabia i slutten av februar.

Nøkternhet

Tønnesson finner uansett grunn til å se nøkternt på slike erklæringer. Han sier at historien har vist at vi ikke nødvendigvis behøver å ta dem altfor alvorlig. Det har kommet ganske mange etter hvert, også oppfordringer til angrep som ikke er blitt gjennomført.

Han tviler også på at oppfordringen om boikott vil ha noen særlig effekt, og begrunner det med at det er svært vanskelig å få forbrukerboikotter til å fungere. Iallfall over lengre tid.

— Men generelt må vi regne med at karikaturstriden har skapt et fiendebilde av Danmark og Norge i store deler av den muslimske verden, som vi må bruke lang tid på møysommelig å bli kvitt igjen, sier Tønnesson.

Svært uheldig

Foreløpig er Telenor i Pakistan den norske virksomheten som er blitt hardest rammet av boikottoppfordringer, men Tønnesson tror at også Telenor vil komme over det.

— Hvis det bare ikke flammer opp nye brannfakler.

PRIO-direktøren synes både norske medier, norske myndigheter og toneangivende muslimske ledere i Norge har håndtert situasjonen i kjølvannet av Muhammed-karikaturene meget klokt.

— Det er lagt merke til i muslimske land. Men hvis visse private kretser nå skulle ønske å komme med nye provokasjoner, ville det være svært uheldig, sier direktør Stein Tønnesson til NTB.