– Nøyaktig når vi treffes igjen, er fortsatt usikkert, men jeg er selvfølgelig lettet over at alt har gått bra med gutten, sier Paul Storås til NTB.

Hjemme i stua på Finnsnes har Paul Storås de siste dagene ikke gjort stort annet enn å svare på telefoner. Alle har villet høre om den 19 år gamle sønnen Richard Storås som jobber som inspektør om bord på Kystvaktskipet KV «Tromsø» sammen med Henning Thune. Søndag startet den ufrivillige tur med den russiske tråleren «Elektron».

Tråler-versting

De to inspektørene gikk om bord på den russiske versting-tråleren lørdag ettermiddag i Svalbard-sonen. Oppdrag var å bli om bord til det oppbrakte fartøyet nådde norsk havn.

Men søndag startet dramaet. Skipperen på «Elektron» ombestemte seg og endret kurs, og dermed begynte den flere dager lange ferden i retning Murmansk og Russland.

Først ved middagstider torsdag i Motovskijbukta i Murmansk kom Richard Storås og Henning Thune endelig tilbake om bord i KV «Tromsø».

– Jeg har så vidt fått snakke med ham, forteller Paul Storås, far til Richard, til NTB, og legger til at sønnen nå trenger å få hvile og sove ut skikkelig etter opplevelsen.

Avklaring onsdag

Landsdelkommando Nord-Norge (LDKN) varslet onsdag familien til den 19 år gamle matroslærlingen om at dramaet omkring tråleren «Elektron» vil løse seg snart.

– Jeg fikk telefon klokken 0.30 natt til onsdag. Den russiske tråleren «Elektron», der Richard har vært holdt fanget i over tre døgn, var da et par timers seilas utenfor den russiske tolvmilsgrensen, sier Storås.