Tomme hyller der smørpakkene skulle stått. I år skal det ikke bli lett å få unna julebaksten i god tid før jul.

— Vi leverer jevnt og trutt, men ikke så mye som butikkene ber om, sier Lars Galtung, kommunikasjonssjef i Tine.

Høye priser

Og det er jo problemet i et nøtteskall.

Tidligere er vi blitt beroliget av meldinger om smør som skal hentes i utlandet. Men det viser seg å bli både dyrt og vanskelig.

— Det er lite smør i Europa og prisene er høye, men vi skal få tak i smør, forklarer Galtung.

Leter i nord og sør

Han bedyrer at Tine leter over hele Europa, men vil ikke si noe om hvor.

— Vi har ting på gang, men har ikke skrevet kontrakt enda. Vi leter både nord og sør i Europa.

Før smøret kan komme i julebaksten, må det godkjennes av Mattilsynet.

Mindre til ost

— Vårt mål er å levere nok smør før jul, sier Galtung uten å love noe.

Det blir også gjort forsøk på å få opp produksjonen utover vinteren og våren her i landet. Vanligvis må en melkebonde betale en avgift på all melk som er over kvoten. Nå er den avgiften fjernet.

Meieriene er også begynt å lage smør av melkefett som ellers ville gått til osteproduksjon.

Hva gjør du med julebaksten? Stoler du på Tine?