ARVID BERENTSEN

— Vi etterforsker fremdeles for å finne mest mulig av ransutbyttet, opplyser politiinspektør Bjørn Andersen ved Rogaland politidistrikt.

Ransetterforskerne mener å ha god oversikt over hvem som slo til mot Norsk Kontantservice AS (NOKAS) i Stavanger mandag 5. april i fjor. De vet også en god del om hvem som har hjulpet til med større og mindre gjøremål før og etter ranet. Men ransutbyttet har politiet langt fra like god oversikt over.

— Vi har beslaglagt en betydelig sum. Enda mer har vi teorier om hvor har tatt veien. Men størstedelen av utbyttet har vi ikke oversikt over, sier Andersen.

Politiinspektøren bekrefter med andre ord at etterforskerne vet lite eller ingenting om over halvparten, eller minst 28 millioner kroner, av ransutbyttet.

Noen brikker har imidlertid falt på plass:

2,1 mill. hos Betew-venn

En tidligere ustraffet oslomann (57) ble forrige måned dømt til et års fengsel for heleri av 2,1 millioner kroner. Mannen var en nær venn av norskeritreeren Metkel Negassie Betew (27) som er tiltalt for NOKAS-ranet. Vedkommende mente å gjenkjenne Betew da han så bilder fra ranet. 25-åringen vedgikk få uker senere overfor sin venn å ha vært med. 57-åringen anbefalte Betew å melde seg, men sistnevnte valgte i stedet å dra til Eritrea. Etter hvert kom en mann i 25-årsalderen og leverte en kontantbeholdning på 2,1 millioner kroner hos Oslo-mannen. Senere ringte Betew og ga instrukser om hvordan pengene skulle håndteres. Et lykketreff gjorde at etterforskerne kom over safen med pengene i mannens bolig. Safen ble nemlig oppdaget da politiet ransaket mannens hjem i forbindelse med at datteren hans ble pågrepet i en helt annen straffesak.

3,6 mill. hos 29-åring

Som følge av en politiforklaring 57-åringen ga onsdag 13. april i år, ble en norsktyrker (29) pågrepet for grovt heleri i NOKAS-saken. Politiet beslagla 3,6 millioner kroner hos ham. Denne helerisaken skal etter planen opp for retten i høst. Pågripelsen av 29-åringen førte til helerisiktelse mot ytterligere en mann.

150.000 hos Havnå

I en kommode hjemme hos tiltalte Erling Mathias Havnå (47) i Arendal er det funnet 150.000 kroner som etterforskerne mener stammer fra NOKAS-ranet. Havnå har forklart at han fikk pengene for utstyr han skaffet til en ukjent mann som hadde forbindelse med stavangerranet. Den tidligere verdensmesteren i kickboksing skal selv ha påvist pengene for politiet.

200.000 hos Pettersen?

Drøyt 200.000 kroner som den ranstiltalte Sola-mannen Dan Pettersen (30) fikk kort tid etter anslaget mot NOKAS kan, ifølge kilder som kjenner etterforskningen, stamme fra dødsranet.

At politiet har kontroll på seks millioner kroner og mangler oversikt over minst 28 millioner av ransutbyttet, innebærer at den delen av utbyttet etterforskerne mener å vite noe om, maksimalt utgjør 22 millioner kroner.

Hasj og Kosovo

En god del av disse pengene mener politiet er investert i 850 kilo hasj som ble forsøkt smuglet inn til Norge ved to anledninger før jul i fjor. Danny Bungard (28) skal ha vært en sentral bakmann i disse forsøkene, som politiet avslørte gjennom «Operasjon Wonderboy». Bungard var sammen med Toska da sistnevnte ble pågrepet i den spanske byen Málaga.

De NOKAS-ansvarlige statsadvokatene Tor Christian Carlsen og Arild Dommersnes har i et brev til juridiske myndigheter i Kosovo at politiet mener den tiltalte jugoslaven Ridvan Halimi (26) har fraktet store deler av utbyttet til Kosovo. Halimi ble pågrepet av FN-styrker ved Mitrovica lørdag 2. april i år.

Stavanger Aftenblad/Bergens Tidende

VENN MED SAFE: Politiet fant ved et lykketreff en safe med 2,1 millioner kroner hjemme hos en nær venn av ranstiltalte Metkel Negassie Betew, som her føres bort av politiet etter fensglinsgmøtet i august i fjor.<p/>ARKIVFOTO: KNUT STRAND