Det pågår en større leteaksjon etter en mann i 60-årene fra Stavanger som falt over bord fra en seilbåt 2-3 nautiske mil øst for Ferkingstad på Karmøy i 22-tiden i går kveld, opplyser operasjonsleder Agnar Austerheim ved Haugaland og Sunnnhordland politidistrikt til Aftenbladet.no.

- Det var fire personer om bord i seilbåten. En av dem ramlet over bord, og de tre andre kjempet for å få ham opp, men måtte etter hvert gi opp, sier vakthavende redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Stiv kuling

De fire var på vei til Shetland. Bare tre kvarter senere skjedde ulykken to-tre nautiske mil øst for Ferkingstad på Karmøy. Hovedredningssentralen ble varslet klokka 22.55.

Det skal ha blåst stiv kuling og var svært høy sjø i området på ulykkestidspunktet. Ifølge Åmlid har en bølge slått inn over båten slik at 60-åringen ramlet ut i vannet. Savnede ble skylt over bord av en bølge som plutselig slo over båten. De andre prøvde å redde ham, men uten å lykkes.

Alle fire er bosatt i Stavanger.

- Vesten revet av

- Mannen hadde redningsvest på seg, men den ble revet av da de andre prøvde å få ham om bord igjen, forteller redningsleder Bjørn Jarle Åmlid ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Redningslederen sier at mannskapene fortsatt søker etter overlevende.

Det ble satt i gang søk med båter og redningshelikopter. Mannskaper fra Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder ble utkalt. Søk langs østsiden av Karmøy ble igangsatt rundt midnatt.

En redningsskøyte og et Sea King-helikopter ble raskt sendt til stedet. Flere båter i området deltar også i letingen. Mannskaper fra Røde Kors og Norsk Folkehjelp samt hundepatruljer fra Norske Redningshunder ble natt til mandag satt inn i søk langs strandlinjen på østsiden av Karmøy.

- Kan ha drevet i alle retninger

Redningsleder Åmlid sier at vanlige matematiske modeller for strømmer i området tilsier at mannen enten har drevet nordvestover eller inn mot land.

- Men strømmene i dette området kan være veldig lokale, så de matematiske modellene er ikke nødvendigvis riktige. Han kan ha drevet i alle retninger, sier Åmlid.

Derfor pågår søket over store områder.

- Søket pågår for fullt med ni båter og to helikoptre. Frivillige går langs sjøkanten fra Åkrehamn og sørover mot Syre, sier Åmlid.

40 letemannskaper

Nå i morgentimene pågår søk med cirka 40 letemannskaper langs strandsonen, og med båter langs holmer og skjer.
Øvrige mannskaper på båten ble tatt i land på Ferkingstad. De er blitt sjekket av helsepersonell.
Ingen av dem er fysisk skadet, men de er sterkt preget av hendelsen og blir tatt hånd om av kyndig personell for videre samtaler, opplyser politiet