• Håper det ikke er for mange pinlige passasjer, sier Valgerd Svarstad Haugland.

I dag vil nemlig tidligere Krf-leder Valgerd Svarstad Haugland høytlese dampende erotikk på Nobels Fredssenter.

Det er i forbindelse med at det søndag er 50 år siden Agnar Mykles bok «Sangen om den røde rubin» ble forbudt i Norge, at Svarstad Haugland er en av flere kjente personer som skal lese høyt fra boka, skriver Dagbladet.

Høytlesningen er en del av utstillingen «Ytringsfrihet – hvor går grensen», og den tidligere topp-politikeren får selskap av blant annet Abid Raja, Trude Marstein, Espen Haavardsholm og Marie Simonsen.

– Jeg håper det ikke er for mange pinlige passasjer der jeg skal lese, sier Svarstad Haugland, som for et par dager siden fikk vite hva hun skulle lese.

– Jeg har lest den før. Jeg ble nødt til det da jeg fant den på rommet til døtrene mine. Det er jo ei viktig bok som jeg syntes jeg burde ha lest. Den er jo også ganske lettlest, sier hun.

Da boka kom ut for 50 år siden ble den møtt med en strøm av fordømmelser. Boka ble kalt pornografisk, og både Gyldendal forlag og Mykle selv ble tiltalt for å ha utgitt utuktig litteratur. Mykle ble frifunnet, men boka inndratt. To år senere ble dommen opphevet av Høyesterett.

FREIDIG: Valgerd Svarstad Haugland og Marit Åslein i et hett øyeblikk under Amanda-utdelingen i 2005.