Rådgiver Olav Bergthun i Utenriksdepartementet vil derfor at flere nordmenn skal kvalifisere seg til internasjonalt arbeid.

— Det første rådet jeg vil gi til en ungdom som vil ha jobb i FN er at han eller hun må sikre seg en solid akademisk utdannelse, sier Bergthun. Han forteller at et treårig studium som gir bachelor-grad, er minimumskrav, men at en mastergrad er bedre.

— Cand. mag. holder, sier Bergthun, vel å merke hvis de andre kravene er oppfylt.

Viktig med språk

Han forteller at UNICEF i større grad enn andre FN-organisasjoner er opptatt av om utdanningen er relevant i forhold til arbeidet som organisasjonen utfører.

Man må også kunne to av FN-språkene (engelsk, fransk, arabisk, kinesisk, russisk og spansk).

— Vanligvis må man kunne engelsk flytende, og et andrespråk godt nok til å kunne følge undervisning på språket. Russisk og arabisk er veldig populært, sier Bergthun.

Det siste kravet er praksis fra utlandet.

— Praksisen bør helst være fra et utviklingsland. Ellers er det stor variasjon i hva slags praksis som gir uttelling. Hvis den er veldig relevant, trenger den ikke være veldig lang, sier rådgiveren.

Ikke bortkastet

På et informasjonsmøte på universitetet torsdag i forrige uke var det cirka 200 håpefulle som hørte på Bergthuns råd.

— Det er jo ikke plass til alle disse i FN, erkjenner han.

Men han har likevel ikke dårlig samvittighet for at unge sløser bort tiden på å forsøke å kvalifisere seg.

— Språk og internasjonal erfaring er viktig i det norske samfunnet også, sier han.

Lurer du på om din utdanning og praksis holder til en jobb i FN? Da kan du sende cv-en din til Bergthun på e-post: olb@mfa.no.