I dagens BT tar amanuensis Trond Andresen ved NTNU et oppgjør med norske medier, som han mener fremhever pene mennesker på bekostning av dem med mer ordinært utseende. Dermed bidrar mediene til den økende kroppsfikseringen i samfunnet, hevder han.

— Favoriser stygge

Ifølge Andresen er løsningen å kvotere inn stygge mennesker på tv, både som intervjuobjekter og programledere. Påstanden vinner lite gehør hos nyhetsredaktør Kjell Øvre-Helland i TV 2.

— Å hevde at vi bevisst velger ut de peneste intervjuobjektene, er absurd og helt meningsløst. Det ville i så fall bety at vi fraviker selve hovedpoenget i journalistikken, som er å snakke med dem som har innflytelse og noe viktig å si. De som har slike stillinger er ofte middelaldrende menn uten noen vakre karaktertrekk, påpeker Øvre-Helland. Han får støtte av sin kollega i NRK TV, nyhetsredaktør Annette Groth.

- Hvem er stygg?

— Nei, dette kjenner jeg meg ikke igjen i, verken som journalist eller redaktør. Dessuten er det høyst subjektivt hvem som er pen eller ikke. Problemstillingen virker helt søkt, utbryter Groth lattermildt.

Begge redaktørene innrømmer at utstråling og skjermtekke spiller en viss rolle i utvelgelsen av nyhetsankere og programledere, selv om Groth ikke kan se at det er noen sammenheng mellom utseende og utstråling.

— Jeg synes våre programledere er helt vanlige mennesker. Noen er penere enn andre, men alle er valgt ut på grunn av journalistiske kvaliteter, sier hun.

Konvensjoner avgjør

— TV er et medium som kommer inn i stuen til folk. Da er det viktig at vi ser skikkelig ut og ikke fjerner oppmerksomheten fra budskapet. Da er utstråling veldig viktig. Det er mange konvensjoner innenfor tv-bransjen, blant annet det å ha et ankerpar med en litt eldre, rutinert mann og en noe yngre kvinne. Vi i TV 2 har ikke gjort noe bevisst for å bryte de konvensjonene så lenge de fungerer bra, supplerer Øvre-Helland.

De to vil ikke ta skritt for å kvotere inn flere stygge mennesker i sendingene sine.

— Tror ikke det, gitt. Men vi har jo ofte med Arafat, og ingen kan vel kalle ham særlig vakker, knegger Groth.

FOR PENE? I kveld er det Nils Gunnar Lie og Kari Birkeland som presenterer nyhetene på TV 2.