• Hvem skal vi egentlig tro på? Den ene sier ditt og den andre datt. En uke er vitamintilskudd farlig, den neste kjempesunt.

Venninnene Sølvi Rødland (16) og Sandra A. Totland (15) synes kostholdskrigen er latterlig. Jentene er lei alt gnålet om hva de skal og ikke skal få i seg.

— Det forskes på alt mulig rart. Plutselig en dag ble også melk og brød farlig. Folk blir jo overnervøse, sier Sandra.

— Hysteri, legger venninnen Sølvi til.

Vi treffer dem i kjelleren på Galleriet. Jentene stikker titt og ofte innom helsebutikken for å fylle opp vitaminlageret. Og det akter de også å fortsette med.

— Det går helst i vitamin B og C. Først putter jeg i meg noen tabletter med B-vitaminer, og så skyller jeg ned med vannløselig vitamin C. Da er jeg «fit for fight», konstaterer Sandra - og strammer musklene.

Men en ting reagerer de på: Det sterke fokuset på slanking i helsekostbransjen.

— Se på den plakaten der borte. «Gikk ned 35 kilo på noen uker». Tåpelig, fnyser de to venninnene.

Fnyser gjør også vitaminselger Ronny Sandvik hos Kinsarvik Fruktutsalg. Av de ferske undersøkelsene.

— Jeg stoler på at folk selv klarer å velge hva som er bra for dem. De ville vel ikke kommet tilbake og tilbake, dersom det vi solgte var farlig, spør han lettere retorisk.

— Interessant nok er det veldig mange sykepleiere som handler hos oss, supplerer assistent Grethe Liseth.

— Det som er så ille, er at alle såkalte eksperter går i hver sin skyttergrav. Er det ikke mulig å sette seg ned og snakke sammen, spør hun.

RYDDER PLASS: Assistent Grethe Liseth rydder plass i vitaminhyllene hos Kinsarvik Fruktutsalg. Kanskje på tide at kostholdskrigerne snakker sammen, undrer hun. <p/>FOTO: RUNE SÆVIG