Norge er nemlig valgt ut blant de land hvor FN vil holde opptaksprøve for saksbehandlerstillinger i sitt sekretariat.

Grunnen er at Norge for tiden er underrepresentert i FN-sekretariatet. For å komme i betrakting må du være 32 år eller yngre, og ha gode språkkunnskaper. Dessuten må du kjappe deg: Søknadsfristen er allerede 5. september.

— Det spesielle med disse stillingene er at man verken trenger hovedfag eller praksis fra internasjonalt arbeid. Jeg ser det som en kjempemulighet til å komme inn i FN-systemet, sier Lunde, som selv har samfunnsgeografi, statsvitenskap og samfunnsøkonomi i cand.mag-graden fra Universitetet i Bergen.

Fortsatt et nåløye

Ifølge Utenriksdepartementet er FN særlig interessert i søkere med bakgrunn i fag som administrasjon, demografi, informasjonsteknologi, dokumentasjon, statistikk, statsvitenskap og enkelte andre samfunnsvitenskaper. Den skriftlige delen av opptaksprøven vil finne sted i Oslo, sannsynligvis i februar 2004.

— Selv om norske søkere er prioritert fra FNs side, er det fortsatt et nåløye man skal gjennom. Man får ikke svar på om man har bestått opptaksprøven før til sommeren. Deretter vil de som går videre bli kalt inn til intervju i New York eller Genève. Så må man vente på å bli utstasjonert, hvor som helst i verden hvor FN har et kontor som er direkte underlagt generalsekretæren, forteller Lene Lunde.

Tatt helt av

Det er først de senere årene at FN-sambandet på Vestlandet har begynt å gi informasjon til studenter som ønsker en internasjonal karriere.

Den siste tiden har dette tatt helt av, ifølge Arne Øi i FN-sambandet. Han tror det er en konsekvens av økt globalisering og større fokus på FNs rolle i verdenssamfunnet.

— Og husk at det å ha bestått en slik internasjonal opptaksprøve er et godt papir i seg selv. Det kan brukes til både å søke andre stillinger i FN-systemet, og jobber i private, multinasjonale bedrifter, understreker Øi. Mer informasjon på FNs hjemmeside: www.un.org/Depts/OHRM/examin/exam.htm

HELTENT: – Kommer jeg ikke gjennom nåløyet i år, vil jeg fortsette å søke til jeg blir 32 Dette er en unik sjanse til å få en fot innenfor FN-systemet, mener Lene Lunde (25).<p/>FOTO: FRED IVAR UTSI KLEMETSEN