De serverer kaffe, brownies og drinker over hele Oslo. Nå inntar svenskene også selveste barnetoget på Karl Johan med drillstaver, skarptromme og messing, skriver Aftenposten.no.

— Vi har gått uten korps i mange år nå. Det blir liksom ikke samme trøkket, forklarer rektor Halvor Holm ved Jordal skole i Oslo.

Som ungdomsskole har ikke Jordal noe eget korps. Tidligere fikk skolen musikalsk drahjelp av Vålerenga janitsjar, men samarbeidet ble avsluttet da janitsjaren begynte å forlangte penger for å spille i toget.

— I vinter fikk vi tips fra 17. mai-komiteen om at det finnes svenske korps som vil bidra. Da slo vi til, forteller Holm.

Spiller gratis

Torsdag kveld ruller en buss med 40 unge svenske musikere og drilljenter inn ved Jordal skole. De betaler selv transport, og får ikke et øre i honorar. Det eneste Jordal skole må stille opp med er soveplass og en enkel frokost.

— Vi er fylt av ære over å bli spurt, sier Sara Forsman, dirigent i Varbergs kustband.

Korpset har tidligere spilt i Norge en gang under 17. mai. Det ga mersmak.

— Det er fantastisk for oss å få komme og oppleve deres nasjonaldag. Norge en ærerik nasjon når det gjelder korpsmusikk. Vi prater ofte om det med våre elever om det: hvor gode Norge er til å bevare korpstradisjonene, blant annet gjennom nasjonaldagen. Den tradisjonen har nesten forsvunnet i Sverige, mener Forsman.

- Har dere øvd inn noe spesielt i anledning spillejobben?

— Vi er blitt bedt om å spille «Gammel jegermarsj». Den står tydeligvis høyt i kurs. Vi spurt om vi skulle spille nasjonalsangen, men den spilles ikke i toget. Det blir ulike typer marsjmusikk. Vi har et ganske stort repertoar.

Ikke første gang

Gunnar Bye, sekretær i 17. mai-komiteen, formidlet kontakt mellom Varberg og Jordal.

— Vi har fått to henvendelser fra svenske korps i vinter. Den andre kom fra Gislaved. De hadde kontakt med Marienlyst skole, men innkvartering og bevertning ble for dyrt, forteller Bye.

Han sier det ikke er første gang et svensk korps deltar i Oslo barnetog. 17. mai-komiteen har ikke oversikt over om andre skoler på egen hånd har skaffet seg assistanse fra svenske, marsjerende blåserrekker.

Redde for å bli buet ut

Rektor Holm tror svenskemusikken kan lokke ekstra mange ungdomsskoleelever med i toget.

— Vi var 150 elever i fjor, og satser på minst like mange i år. Elevene synes svenskesamarbeidet er veldig gøy. Vi bruker det litt i undervisningen også. Det blir spennende å se hvordan det går, sier Holm.

Han er ikke den eneste som er spent. For noen dager siden fikk Holm en bekymret telefon fra Sverige.

— De hadde sett en artikkel i en lokalavis fra Tønsberg der noen protesterte mot svensk korpsmusikk på 17. mai. De var litt engstelige, men vi ble enige om å fortsette som planlagt. Jeg håper virkelig folk tar godt imot dem, oppfordrer Holm.