• Jeg er norsk, men i alle mulige sammenheng er jeg et innvandreralibi, sier bystyrerepresentant Lubna Jaffery.

MARIANNE RØISELANDMarianne.roiseland@bt.no

20 år gamle Lubna Jaffery er Arbeiderpartiets innvandreralibi i bystyret i Bergen, men hun er ikke bare det.

Hvilepute Når det er debatt om innvandring eller flyktningpolitikk i bystyret er hun og to andre representanter med innvandrerbakgrunn alltid på talerstolen.— Jeg får ofte høre at jeg har sånn kompetanse på feltet, derfor må jeg si noe. Det er ikke alltid at jeg har vært like flink til å si at jeg ikke vil være et innvandreralibi, sier Lubna.Hun har alt vært politisk aktiv i mange år blant annet som leder i Hordaland AUF. Hun er nå medlem av sentralstyret i AUF.

Tøffere Foreldrene til Lubna kommer fra Pakistan, men 20-åringen har aldri bodd noe annet sted enn i Norge, ikke ønsker hun det heller.- Det er ikke ofte jeg har møtt rasistiske holdninger, selv om det har vært noen episoder der jeg har tenkt at rasisme kan ligger bak, sier Lubna.I slike situasjoner blir hun først sint, etter en stund bare lei seg.- Da tenker jeg, hvordan skal jeg klare å kjempe mot dette? Hvordan skal jeg, hvis jeg blir mor, klare å beskytte barna mine mot disse holdningene?Lubna Jaffery føler holdningen blant innvandrerskeptikerne er tøffere og mer markant nå enn tidligere.- Med Fremskrittspartiet er det blitt legitimt å være intolerant. Jeg sier ikke at partiet er rasistisk, men det tiltrekker seg rasistiske krefter og gir legitimitet til hverdagsrasismen, mener Lubna Jaffery. Hun oppfordrer Frp til å gå i seg selv dersom partiet ikke ønsker å bli stempelet som innvandringsfiendtlig.

Hun var blant dem som deltok i fakkeltog mot rasisme, og Lubna tror det er mulig å endre folks holdninger.- Politikere kan vedta en masse ting, men det nytter lite bare å vedta at det ikke skal finnes rasisme, sier hun.

Lubna Jaffery håper det skal bli lettere for innvandrere å gjøre karriere i synlige posisjoner i samfunnet.- Innvandrerungdom trenger noen positive forbilder. Hvorfor skulle vi ikke kunne ha en mørk Synnøve Svabø? Jeg tror ikke ungdommen på Holmlia trenger å hente forbildene fra A- og B-gjengen, sier Lubna Jaffery.