Arbeidet med å finne en mulig felles smittekilde er allerede i gang i Stavanger-Sandnesområdet. 28 mennesker ble smittet i Stavanger i fjor, hvorav sju mennesker døde.

— Vi synes nok det er litt merkelig at vi får disse utbruddene av legionella akkurat her i området, sier seksjonsoverlege Jon Sundal ved infeksjonsavdelingen til NTB.

Bakterien som har smittet i Rogaland både i fjor sommer og i de to siste tilfellene, er den mest aggressive legionella-bakterien,"Legionella pneumophila". Begge de smittede er etter forholdene i god form.

Sjekker arbeidsvei

Legene mener de to er smittet rundt den 10. august. Det er tatt flere prøver fra hjemmene til de to mennene, men resultatene fra disse prøvene vil først foreligge om rundt en uke.

Den ene av mennene er 55 år og bor i Stavanger, men mannen jobber i Sandnes. Den andre legionella-smittede er en 49 år gammel Sandnes-mann som jobber i Stavanger.

— Det eneste stedet hvor begge personene har vært, er RV 44 mellom Sandnes og Stavanger, opplyser smittevernoverlege Max Jens Holm.

Han mener de fleste kjøletårn i dette området er registrert og renset. Likevel vil bygg langs veien nå bli ytterligere sjekket, i tilfelle det finnes kjøletårn som ikke er registrert. Et kjøletårn på et luftkjøleanlegg i et hotell i Stavanger sentrum var smittekilden for utbruddet i fjor sommer.

Lungebetennelse

Beredskapsgruppen som er satt sammen etter legionella-utbruddet i fjor oppfordrer befolkningen om å være på vakt dersom de får infeksjon i lungene og høy feber.

— Legene i området er særlig oppmerksomme på lungebetennelse etter utbruddet i fjor. I tillegg vil alle allmennleger bli orientert om legionellasymptomene i løpet av få dager, opplyser Holm.

Legionella smitter via små vannpartikler som pustes inn. I tillegg til kjøletårn, kan bakterien blomstre opp i dusjhoder og boblebad. Folk oppfordres derfor til å holde varmtvannstemperaturen på over 60 grader. Legionella-bakterien må ha en temperatur på 25-50 grader og stillestående vann for å kunne forstøves og bli smittefarlig.

(NTB)