Djupedal innrømmer at han ba Snorre Valen, som også er fra Sør-Trøndelag, om å stemme på Bård Vegar Solhjell som nestleder istedenfor Ingrid Fiskaa. Dette ble gjort på en måte Valen oppfattet som truende. Mandag avviste Djupedal at opptrinnet hadde noe med alkohol å gjøre. Han tror heller ikke det vil ha noen betydning for hans embete som statsråd.

Djupedal ville ikke gå inn på hvordan ordene falt i samtalen, men som BT skrev i går, truet Djupedal Valen med at karrieren ville ta en brå slutt dersom han ikke stemte på Solhjell.

— Lei meg

– Jeg er lei meg. Jeg respekterer Snorre Valen høyt og mener han er et stort politisk talent. Det var ikke akseptabelt å valse over ham, men vi har skværet opp, sier Øystein Djupedal.

– Jeg er veldig glad for unnskyldningen, og for meg er saken nå ute av verden. Vi har skværet opp. Denne hendelsen vil ikke få negative følger for mitt forhold til Djupedal, som jeg samarbeider godt med, sier Snorre Valen til NTB.

Han vil ikke forfølge saken videre.

Som Djupedal kommer Valen fra Sør-Trøndelag, der han leder fylkestingets utdanning- og velferdskomité, et saksområde som bringer ham ofte i kontakt med nettopp kunnskapsministeren.

SVs fylkesleder Ola Huke sier han godt kunne vært saken foruten, men vil ikke spekulere i Djupedals muligheter til å bli renominert til valget i 2009.

Vil ikke spekulere

– Det som opptar oss, er kommunevalget til høsten. Dette var en kjedelig episode, som ikke skulle skjedd. Men jeg godtar Djupedals unnskyldning, sier Huke til NTB.

Hendelsen skjedde fredag kveld, midt under landsmøtet, men er blitt hengende ved Djupedal gjennom helgen og har vokst i medieomfang.

Kunnskapsministeren måtte mandag beklage nok en gang framfor en tallrikt pressekorps i Vandrehallen i Stortinget.

– Jeg kan være brysk og direkte, og engasjementet kan av og til bli veldig sterkt. Men det er ingen unnskyldning det jeg gjorde. Valen er et stort politisk talent, jeg er veldig lei for denne episoden, sa Djupedal.

Nestlederstrid

Bakteppet for Djupedals utfall er den opphetede striden rundt nestledervervet i SV. Helt fram til avstemningen søndag var det uklart hvem som ville vinne, partileder Kristian Halvorsens våpendrager Bård Vegar Solhjell (også Djupedals mann) eller venstresidens kandidat Ingrid Fiskaa.

Valen og andre utsendinger fra Sør-Trøndelag sto på Fiskaas side, noe som fikk det til å renne over for Djupedal.

Han skal ha truet Valen med at han ville få «en kort politisk karriere», dersom han ikke endret standpunkt. Det gjorde Valen ikke, men Solhjell dro hjem seieren. Uttalelsene til Djupedals ble hørt av flere, og saken sprakk i søndagsutgaven til BT.

– Saken er blitt veldig ryddig håndtert partileder Halvorsen, nestleder Audun Lysbakken, valgvinneren Solhjell og Djupedal selv. Alle beklager det som skjedde, og det godtar jeg, sier Valen.

Over streken

Djupedal innrømmer at det politiske engasjementet hans noen ganger går over stokk og stein, men at han denne gangen gikk over streken.

– Ingen skal bli såret etter tråkket på. Det er uakseptabel oppførsel, både av en statsråd og av andre. Saken har vært en lærepenge for meg, sier Djupedal.

- Homohets

VG skriver i dag at Djupedal i en diskusjon med daværende rådgiver i Finansdepartementet, Kaj-Martin Georgsen (H) en måned før valget i 2005, skal ha kommet med det som ble oppfattet som homohets.

Djupedal, som da var nestleder i SV, skal ifølge VG ha sagt at han ikke ville nøle med å sette i gang SV-apparatet og bruke det mot Georgsen og hans sjef Per-Kristian Foss at de er homofile.

Djupedal mener episoden skyldes politisk uenighet med Høyre om homofiles rettigheter.

– Jeg oppfattet det slik at Høyre var influert av en negativ homokampanje med amerikanske opprinnelse. Hvis daværende rådgiver Kaj-Marin Georgsen fra Finansdepartementet følte seg såret, beklager jeg det, sier Djupedal.

- Ikke hyggelig å drikke med

Til Nettavisen sier Per-Kristian Foss at det «ikke er hyggelig å drikke med Djupedal».

— Normalt oppfatter jeg SV-ere som hyggelige mennesker over et glass rødvin. Djupedal er et unntak fra denne regelen, sier Foss til Nettavisen.

Kan true stortingsplassen

Ifølge Dagsavisen kan episoden på landsmøtet fredag få politiske etterspill for Djupedal.

På spørsmål fra avisen sier varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, at tiden vil vise om saken får konsekvenser for Djupedals gjennominasjon til Stortinget før valget i 2009.

– Så du utelukker ikke det?

– Det er ennå lenge til 2009, sier Fagerbakke til Dagsavisen.

I HARDT VÆR: Øystein Djupedal
Nielsen Rune