Se for deg at du har en barnefamilie som produserer en god del boss hver eneste uke. Det betyr at selv om bossbilen ikke kommer før på onsdagen, må du ut med verneskoene allerede på søndag for å forsøke å tråkke posene godt sammen i bossdunken.

Irriterende nok, men en av de uungåelige tingene ved det moderne liv.

Ikke nødvendigvis, tenkte Arvid Johannesen, som nå er klar til å teste ut prototypen på sin nye avfallspresse i Os kommune.

Les også: BIR svarte bt.no-leserne

Søviknes imponert

— Denne har et kjempepotensiale, sier ordfører Terje Søviknes.

Han står i hagen sin utenfor huset på Søvikneset og fikler med avfallspressen sammen med oppfinner Johannesen og designer Sveinung Åkra.

Alle tre er like ivrige på å demonstrere hvordan det hele fungerer: En håndrevet presse er montert på et stativ som står rundt bossdunken. Når dunken begynner å bli full, vipper man over håndtaket, og bosset blir komprimert.

— Først tenkte vi at vi kunne håpe på 30 prosents kompresjon, men det var latterlig enkelt. Nå ligger vi på 100 prosent, sier Åkra.

Nå er det bestemt at mellom 50 og 100 husstander i Os skal være forsøkskaniner for avfallspressen, og prosjektet skal komme i gang fra månedsskiftet januar/februar neste år.

Etterlyser nyskaping

Terje Søviknes er først og fremst begeistret med tanke på miljøet. For selv om det vil være like mye boss, kan hentingen skje mye sjeldnere. Og avfallspressen kan fungere på både plast, papir og boss. En gummiforsegling skal sørge for at lukten ikke blir ubehagelig på varme sommerdager.

— På denne fronten trengs det nyskaping, sier Søviknes, og fortsetter:

— For 15-20 år siden hadde vi bare svarte bossekker, og alle problemene som fulgte med dem. Så kom bosspannene, men etter det har utviklingen stått i ro.

Kan brukes overalt

Arvid Johannesen anslår at det finnes rundt 3,5 millioner bosspann i Norge. Alle er laget etter samme modell, og avfallspressen fungerer på alle.

— I Europa har de også de samme bosspannene, sier oppfinneren, som ikke legger skjul på at han håper på at oppfinnelsen kan få seg en europaturné.

Avfallspressen skal være lett i bruk, og oppfinner og designer insisterer på at den også kan brukes av eldre.

— For å si det sånn: Den kan brukes av alle som ikke er for svake til å synge på siste verset, sier Johannesen.

Sammen med Åkra har han tenkt ut flere ulike måter som pressene kan settes ut på, inkludert egne skur til bensinstasjoner og måter å presse plast i poser på.

Søviknes er også interessert i muligheten til å bruke avfallspressen i større format i containere for hytteavfall.

I salg fra neste år

Nøyaktig hva dette vil koste, er det ingen av dem som vil ut med. Men meningen er at kommunen på sikt skal kunne tjene på prosjektet – om det viser seg å kunne gjennomføres i hele Os.

— Det er dyrt å støpe plast på denne måten, men jo mer vi lager, desto billigere blir det, forteller Johannesen.

Selskapet hans håper å kunne starte salg til høsten neste år. Da vil de først og fremst henvende seg til avfallsselskapene, selv om privatpersoner også kan kjøpe.

— Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger til nå, så dette blir spennende, sier Johannesen.

Er dette en god idé? Si din mening i kommentarfeltet!

Leif Gullstein
FREMTIDEN? Avfallspressen er ment å se ut som et hageredskap.
unknown