• Jeg kan vanskelig tro at Jens Stoltenberg kan fortsette som statsminister med dette valgresultatet, sier KrFs Kjell Magne Bondevik til Bergens Tidende.

På KrFs valgvake var stemningen god, men helt i taket stod den ikke. Tilbakegangen til KrF var en skuffelse, og statsministerkandidat Bondevik måtte finne trøst i at Venstre så ut til å komme over sperregrensen.

Stemte taktisk

— Jeg ser ikke bort fra at noen av våre velgere har stemt taktisk for å redde sentrumsalternativet. Men så lenge sentrum kommer styrket ut av det, er det tross alt viktigst, sier en meget sliten Bondevik ved 23-tiden i går. På spørsmål om KrF nå ville bidra til aktivt å felle regjeringen Stoltenberg, var Bondevik mer forbeholden.

— Jeg håper han vil trekke seg. Men jeg har samtidig problemer med å se han kan fortsette etter dette historisk dårlige valgresultatet.

Håper på Petersen

Også KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland fant glede i venstres gode resultat.

— Det er noe med Venstre foran valg. De evner å mobilisere velgerne. Det har vist seg gang på gang.

— Men dette resultatet garanterer ikke for noen sentrumsregjering dersom Stoltenberg skulle velge å bli sittende.

— Skulle Stoltenberg velge å sitte, har jeg tro på at et flertall på Stortinget vil velge å kaste ham.

— Er det noen grunn for Høyres Jan Petersen å kaste Stoltenberg-regjeringen dersom resultatet blir en sentrumsregjering?

— Hvorfor skulle Petersen bidra til å gi liv til en regjering som holder Høyre utenfor regjeringsmakt? Tenker Petersen taktisk, slik han gjorde da Bondevik-regjeringen ble kastet, vil han ikke bidra til å kaste regjeringen, sier Svarstad Haugland.

STEMT TAKTISK? KrF hadde lagt sin valgvake til Kunstnernes hus. Kjell Magne Bondevik var skuffet over tilbakegangen, og mente mange velgere nok hadde stemt taktisk. FOTO: WERNER JUVIK

STEMT TAKTISK? KrF hadde lagt sin valgvake til Kunstnernes hus Kjell Magne Bondevik var skuffet over tilbakegangen, og mente mange velgere nok hadde stemt taktisk.
FOTO: WERNER JUVIK