– Vi ser svært alvorlig på denne saken, og vil i løpet av kort tid varsle ham om at vi vurderer en administrativ reaksjon, sier fagsjef Gorm Grammeltvedt i Statens helsetilsyn til VG.

Det var 8. februar i år at legen fra Oslo legevakt rykket ut til den nå avdøde 67-åringen i en leilighet i Oslo, etter at pårørende hadde slått alarm.

Mannen var da svært forkommen, pustet tungt og måtte krabbe for å komme seg rundt i leiligheten.

Undersøkte ikke

Ifølge de pårørende foretok legen ingen fysisk undersøkelse av mannen, men ga beskjed om at han ville bli innlagt neste dag. Da ambulanse kom for å hente ham var han død.

Oslo legevakt erkjenner overfor Fylkeslegen i Oslo at legens undersøkelse var mangelfull, og har suspendert ham fra jobben.

– Legen er permittert mens saken mot ham behandles. Hva vi gjør videre, avhenger av helsetilsynets konklusjon, sier direktør Endre Sandvik ved Oslo legevakt til VG.

«Uforsvarlig»

Senest i juli i år avsluttet Statens helsetilsyn en annen tilsynssak av tilsvarende karakter mot den samme legen.

I februar 2002 rykket han ut til en alvorlig syk Oslo-mann, men forlot ham etter en rask undersøkelse. Kort tid etter døde mannen av multiorgansvikt som følge av en alvorlig streptokokkinfeksjon.

Helsetilsynet konkluderer med at legens undersøkelse av mannen var «overfladisk» og «uforsvarlig», men valgte å ikke reagere.