MARIT HOLM marit.holm@bergens-tidende.no

Nå er mannen i 50-årene, som tidligere hadde en overordnet stilling ved Haukeland Sykehus, dømt til to års fengsel for mordbrann. Göteborgs Tingsrätt har tatt hensyn til at straffen vil gjøre det meget vanskelig for legen å fortsette i yrket selv om man antar at slike vanskeligheter kunne være til stede uavhengig av mordbranndommen. Legen er den samme som ble sparket fra Gällivare Sykehus i Nord-Sverige i 1998, etter å ha stilt på jobb med 2,5 i promille. Han er dømt for fyllekjøring både i Norge og Danmark. Hans alkoholproblemer skal være hovedgrunnen til at han høsten 1996 sluttet frivillig ved Haukeland Sykehus. I mai i år ble han fratatt autorisasjon som lege av det norske helsetilsynet. Samtidig skal han ha fått tildelt begrenset lisens som kommunelege 2 i en kommune på Vestlandet.

Kraftig påseilet Allerede da han tok inn på hotellet i Göteborg i 12-tiden, var han kraftig påseilet. Flere ganger i løpet av ettermiddagen, måtte hotellpersonalet følge ham tilbake til rommet fordi de mente han var for full til å være blant de øvrige gjestene. Legen hadde rom med såkalt fransk balkong mot hotellets innvendige gårdsrom. I denne «innergården» ligger blant annet en bar. Retten er ikke et fnugg i tvil om at han i 20-tiden først slengte ut en tom vodkaflaske, og deretter satte fyr på balkongrekkverket. Dette skjedde ved at han hengte en brennende plastpose på trerekkverket. Alarmen gikk, og hotellpersonalet tok seg inn på rommet hans. Da lå legen og sov, mens balkongrekkverket på utsiden stod i lys lue.

Etterbarberingsvann Selv mener legen at han kan ha kommet i skade for å knuse en flaske med etterbarberingsvann. Sølet skal han ha tørket opp med en fille, og for å unngå lukten la han fillen i en pose som han hengte ut på balkongen. Etterbarberingsvann er som kjent lett antennelig, og legen utelukker ikke at han kan ha kommet i skade for å stumpe en sigarett oppi der. Han ser heller ikke bort fra at en annen person var inne på rommet hans og tente på. Göteborgs Tingsrätt syntes ikke noen av disse teoriene var videre troverdige. Og retten var ikke innstilt på å la nordmannen slippe med en mild straff. Tatt i betraktning det store antall personer som kan komme til skade ved brann i et hotell, burde man heller ha overveid om det ikke var snakk om grov mordbrann, bemerker retten.

«Åpenbar fare» Brannen oppstod ikke ved en feil eller ulykke. Det var overhengende fare for at brann og røyk skulle spres i korridorene. Handlingen innebar en åpenbar fare for andres liv og helse, og for omfattende ødeleggelser på annens eiendom, heter det i dommen fra Göteborgs Tingsrätt. Legen nekter plent for at han har gjort noe ulovlig, og vil anke saken opp til Hovrätten for Västra Sverige. Han har sittet varetektsfengslet siden 14. september, dagen etter at det som kunne ha blitt en storbrann ble avverget.