Europeiske reiseforsikring med 1,7 millioner kunder stiller nå strengere krav til oppbevaring av pass og reisedokumenter.

– Vi har satt pass og billetter inn i sikkerhetsforskriften sammen med penger. Hvis du går fra det, skal det oppbevares bak dobbel lås. Du kan også bære det med deg i vesken, sier fagsjef Ragnhild Norgaard i Europeiske Reiseforsikring til Aftenposten.no.

Sjekk om du trenger visum før sommerferien .

Bak lås og slå

Ønsker du å legge igjen dokumentene på hotellrommet, er det ikke nok å la papirene ligge fremme og stenge døren til rommet. Pass og billetter må ligge i en låst koffert eller skuff – og i tillegg skal døren være låst.

– Det er mye tyverier av pass. Dette ser vi av skademeldingene vi får. Det virker som om norske pass er attraktive, sier Norgaard i Europeiske.

22.000 nordmenn meldte i fjor at de hadde mistet passet sitt. Det ble anmeldt 1104 tilfeller av stjålne pass, opplyser Politidirektoratet.

Mens Europeiske altså skjerper kravene til hvordan du skal oppbevare passet, har ikke konkurrentene Gjensidige og TrygVesta innført tilsvarende regler. Det forventes likevel at du tar godt vare på passet ditt.

Nødpass kan ta flere dager

Tyveri av pass og verdisaker er det vi er aller mest redde for når vi er ute og reiser. Nesten seks av ti spurte i en undersøkelse gjennomført av forsikringsselskapet TrygVesta sier at de i stor eller noen grad frykter at pass, penger eller andre verdisaker skal bli stjålet.

Mister du passet i utlandet må du melde fra til konsulat eller ambassade så fort det lar seg gjøre. Dersom det blir borte hjemme i Norge må du gå til politiet og gi beskjed. Er du utenfor allfarvei kan det ta tid å få nytt pass.

– Er du i en hovedstad tar det vanligvis én dag å få nødpass. Men vi har tilfeller med folk som må reise over lange avstander for å få tak i pass, og da går det fort ganske mange dager. Du må møte opp personlig for å få nødpass, sier reiseskadesjef Leif Olav Mjelde i TrygVesta.

Konsekvensen kan bli betydelige utgifter for å reise til nærmeste norske utenriksstasjon samt til ny flybillett, overnatting og daglige utlegg mens du venter.

Avkortet erstatning

Ved tap av pass gir Europeiske erstatning på inntil 10.000 kroner. Ragnhild Norgaard understreker at så lenge du passer godt på passet ditt, får du samme erstatning nå som tidligere. Men er du uforsiktig med de viktige dokumentene, kan det bety redusert erstatning.

– Det er greit at du bærer det på deg, men du skal ikke sette fra deg vesken alle steder. Hvis man legger igjen passet på kafébordet eller i baren får man ikke noe særlig erstatning, sier Norgaard.

Mer informasjon om pass finner du på politiets nettsider.

Hva synes du om de nye reglene? Si din mening i feltet under!

STRENGE KRAV: Forsikringsselskapet Europeiske krever at du låser inne passet ditt - to ganger.
Jon Tufto