En fersk doktorgrad fra Universitetet i Bergen, utført av Lone Holst, viser at bruk av urtemedisiner er svært utbredt blant gravide. Hele 58 prosent av de spurte i en undersøkelse sa at de hadde brukt en eller annen form for naturmidler eller urter under svangerskapet. Dette til tross for liten eller ingen dokumentasjon på positiv virkning.

Skygger unna

Men søstrene Gaupås strekker seg ikke lenger enn til en kopp urtete i svangerskapet. Kanskje ligger det til familien Gaupås å være skeptisk. Iallfall rører verken Susanne, Kristine eller Elisabeth legemidler når de er gravide. Ikke engang da Susanne ble svært plaget av bihulebetennelse, tok hun noe.

– Jeg bruker lite uansett, og blir enda mer skeptisk når jeg er gravid, sier Susanne Løyland, og legger tre måneder gamle Johannes til brystet.

– Får jeg vondt, lever jeg med det til det går over. Kroppen ordner opp selv. Det tar bare litt lengre tid.

– Folk lar seg lure

En slurk sterk hostesaft var alt Kristine Gaupås fikk i seg av medisiner da hun gikk gravid med Eira (2). Da hun oppdaget at hostesaften inneholdt morfin, korket hun flasken for godt.

– Da hikster jeg heller!

Skjalg (1) setter seg på tante Kristine sitt fang. Neste år får han en veslebror eller en veslesøster.

– Jeg er pittelitt gravid, avslører mamma Elisabeth Gaupås.

Urtete med honning unner hun seg i svangerskapet. Men der går grensen. Elisabeth sier at folk liker å la seg lure.

– Nordmenn har verdens dyreste avføring, er det sagt om vårt forhold til naturmedisin. Jeg tror det er sant. Vi putter i oss mer enn kroppen har behov for, sier hun.

Enten eller

Ved nabobordet på kjøpesenterkafeen setter Marthe Urvik og Kristi Rysjedal fra seg unger og handleposer. Også de er skeptiske til bruk av legemidler av den ene eller andre sorten i svangerskapet.

Men på nettsider for gravide registrerer de at vordende mødre diskuterer heftig om for eksempel bringebærkapsler får fortgang i fødselen.

– De debatterer i forum og deler tips med hverandre. Det virker som om mange gravide har en enten/eller-innstilling til bruk av naturmedisin, sier venninnene.

Bringebær virker ikke

En av de mest populære urtene brukt av gravide er bringebærblad. Urten har tradisjonelt vært brukt for å «lette fødselen» eller «forberede livmoren til fødsel». Lone Holsts doktoravhandling torpederer bringebærbladmyten. Den viser til at det ikke finnes noen som helst vitenskapelige holdepunkter for å anta at dette naturlegemiddelet virker i det hele tatt.

Lone Holsts doktoravhandling er basert på intervjuer med 578 gravide ved et stort sykehus i England. 58 prosent av de spurte sa at de hadde brukt urter. Tilsvarende tall fra Norge er 40 prosent.

Avhandlingen avslører at når så mange har slik klippetro på urter, er det fordi slike produkter blir oppfattet som «naturlige» og altså ufarlige, i motsetning til legemidler, som er syntetiske og derfor «farlige». Denne feilaktige antakelsen appellerer spesielt sterkt til gravide kvinner, som ikke bare skal ta hensyn til seg selv, men også til det ufødte barnet.

Doktorarbeidet viser at gravide kvinner har et tydelig ønske om at det offentlige helsevesen skal vise større forståelse for deres ønske om å bruke urtemedisiner og at helsepersonell burde ha større kompetanse på dette området.

Vil vite mer

Organisasjonen Liv Laga, som er en interesseorganisasjon for gravide, er blant dem som har etterlyst økt kunnskap og mer eksakt informasjon om naturlegemidler i forbindelse med svangerskap. Helsedepartementet jobber nå med å styrke kompetansen på området og har foreslått strengere tilsyn med det som selges og brukes av naturlegemidler.

Hvilken erfaring har du med urtemedisiner? Skriv gjerne en kommentar.

Eirik Brekke