Les også:

— Jeg mener å huske at målingene også var negative før Lillehammer-OL i 1994. Et OL er ikke bare et to ukers idrettsarrangenement. Det handler om både folkehelse og infrastruktur, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre

På målingene har det vært klart flertall mot at Norge skal søke OL i 2022. I BTs landsdekkende meningsmåling i juni sa bare 29 prosent av folket ja til Oslo-OL, mens hele 54 prosent var negative. I april 2012 uttalte idrettspresident Børre Rognlien til en rekke medier at det trengtes 60 prosent oppslutning i folket for å kunne sende en OL-søknad. Dette prinsippet løper nå OL-tilhengerne fra.

— Jeg forholder meg til at vi som har fått et politisk ansvar må ta de nødvendige beslutningene. Da teller holdningene blant folk selvsagt inn, men dette avgjøres ikke gjennom meningsmålinge, sier Støre.

Også Rognlien sier nå at flertall ikke er nødvendig.

Glad for støtten

Støre har lenge uttalt at han støtter en norsk OL-søknad.

— Oslo kan arrangere et raust og nøkternt OL, men ikke hvilket som helst OL. Jeg forstår skepsisen blant folk, ikke minst mot gigantomanien ved de siste lekene og en IOC-oppførsel som ikke er i tråd med norske idrettstradisjoner, sier han.

Han er glad for OL-støtten fylkeslederne nå gir han i dagens BT-artikkel.

— Ap minner om Norge, her er tvil og tro, for og mot. Vi skal ta disse holdningene med oss i det videre arbeidet og så ta stilling når regjerigen kommer med sin vurdering, sier Støre

Rokker ved statsministerens autoritet

- Erna Solberg har sagt at det kreves et bredt politisk flertall i Stortinget for å si ja til OL. Hva er ditt standpunkt?

— Erna bør først konsentrere seg om å få orden på sitt eget mannskap. Så skal nok Stortinget vite å ta sitt ansvar, sier Støre.

Støre mener statsministeren må sette inngjerde Siv Jensen.

— Jeg synes det er rart at finansministeren driver åpenlys kampanje mot en sak regjeringen ennå ikke har tatt stilling til, det rokker ved statsministerens autoritet, sier Støre.

- Overrasket

Den tidligere sponsorsjefen og profilerte OL-motstanderen Jacob Lund mener vi nå ser en glidning i prinsippene blant tilhengerne av Oslo-OL.

— Jeg tenker at det er så mange andre systemer som vi ikke ønsker å sammenlikne oss med og der folkets mening ikke betyr noe. Det overrasker meg veldig hvis ikke folkets mening blir tillagt vekt i denne saken.

— Jonas Gahr Støre sier at folket også var negativ i forkant av Lillehammer-OL?

— Jeg husker ikke hvordan det var da, men jeg registrer at tilslutningen på meningsmålingene er mellom 20 og 30 prosent. Hvis Jonas har Stør vil bruke 35 milliarder kroner på dette tiltaket så er jeg spent på hva som blir for dyrt for samfunnet i fremtiden, sier Lund, som viser til at Solberg i vår sa at det måtte være et flertall i folket for at det skulle bli sendt en norsk OL-søknad. I

I senere tid har hun brukt formuleringen bredt politisk flertall i Stortinget. Lund er usikker på om våre folkevalgte tør å si ja til OL når alt kommer til alt.

— Denne saken vil bety et splittet Høyre og et splittet Ap.

Støtter du OL i Oslo? Diskuter under:

GLAD: Ap-leder Jonas Gahr Støre lover å ta med fylkespartienes ja til OL, i det videre arbeidet for Oslo-OL