Ove Rønhovde er leder for gjeldsrådgivningstjenesten i Bergen kommune. Han forteller at antall henvendelser økte med 10,4 prosent i fjor sammenlignet med året før.

— Før var det mest problemer knyttet til forbrukslån. Nå ser vi at stadig flere familier kontakter oss. Ofte har begge full inntekt, men sliter med å betjene boliglån, studielån, samt stor kredittgjeld på toppen av det. Det kan virke rart, i og med at rentenivået er så lavt, men det som har skjedd for mange av disse er at de tok opp kredittlån for å betjene boliglånet og opprettholdt høyt forbruk da renten var høy. Gjelden har øk tog de klarer til slutt ikke å holde hodet over vannet, sier Rønhovde.

Kredittkort på topp

Kommer man ikke til en ordning med kreditorene, kan boligkontoret i kommunen kobles inn, og vurdere enrefinansiering av totalgjelden. Dette gjelder de som eier bolig med frikapital i boligen.

  • Hvis kommunen ikke kan hjelpe går saken videre til namsfogden, eller namsmannen i den enkelte kommune, som vil vurdere om enoffentlig gjeldsordning er siste utvei, sier Rønhovde.

I mars hadde nær 18.000 hordalendinger betalingsanmerkninger. Det er en økning på 13,1 prosent sammenlignet med mars i fjor. Dermed er Hordaland, etter Oslo, fylket med størst økning, viser tall fra kredittanalyseselskapet Dun & Bradstreet. På landsbasis er økningen på 10,6 prosent.

Kjell-Ola Kleiven forteller at det er kredittkortregningen flest nordmenn dropper å betale, deretter følger telefonregningen. Offentlige krav inntar tredjeplassen, og så kommer strømmen (se hovedsak).

Flinkere i distriktene

— Det er bekymringsfullt at antall betalingsanmerkninger i befolkningen er stigende, samtidig som renten har vært på et historisk lavt nivå, sier markedsdirektør Kjell-Ola Kleiven i Bisnode, morselskapet til Dun & Bradstreet.

I Sogn og Fjordane finner man de som er flinkest til å betale regningene sine i tide. Kun 2708 personer har betalingsanmerkninger, det tilsvarer en økning på 3,8 prosent sammenlignet med mars i fjor.

— Sogn og Fjordane gjør noe veldig riktig. De skiller seg veldig ofte positivt ut på slike oversikter, men vi vet ikke hvorfor, sier Kleiven.