Langeland er blant søkerne til stillingen som oljedirektør etter Gunnar Berge. Ifølge Stavanger Aftenblads nettutgave er det elleve søkere til stillingen. Berge går etter eget ønske av som oljedirektør og blir ny styreleder i Petoro AS.

I tillegg til den profilerte stortingsrepresentanten, har konstituert oljedirektør Eva K. Halland søkt stillingen. De øvrige søkerne er Kjell Agnar Dragvik, Bente Nyland, Tormod Slåtsveen, Elisabeth B. Soleim og Rolf Wiborg. Tre søkere vil ikke ha navnet sitt offentliggjort.

– God ballast

Langeland understreker overfor NTB at søknaden i aller høyeste grad er alvorlig ment. Han har ingen relevant faglig bakgrunn for stillingen, men det hadde heller ikke Berge da han fikk jobben. Langeland kan ikke tiltre før stortingsperioden er utløpt om to år, men Berge fikk stillingen sju år før han tiltrådte.

– Jeg mener det er en viktig ballast å ha med at jeg har vært medlem av Stortingets energi— og miljøkomité i åtte år, og at jeg har vært nestleder i komiteen, sier Langeland.

Han legger vekt på at han har god kjennskap til aktørene i bransjen fra fagforeninger og oljeselskaper til miljøbevegelsen.

– Jeg vil bli en oljedirektør som ha forutsetninger for å ta hensyn til den politikken en regjering fører, sier Langeland.

Ville ikke blitt gjenvalgt Langeland holder det fortsatt åpent om han vil forsøke å bli renominert og gjenvalgt til Stortinget i 2009.

– Jeg har ikke sagt noe om at jeg vil ut av politikken, men hadde valgresultatet i år vært stortingsvalg, hadde jeg ikke blitt gjenvalgt, sier han.

I dag er Langeland medlem i Stortingets transportkomité. Han ble første gang valgt inn på Stortinget første gang i 1997. Han er utdannet fra lærerhøyskole og har arbeidet som rådgiver og undervisningsinspektør.

Terje Bendiksby