Den 19-år gamle studenten fikk 27.300 kroner i lån og stipend for å studere ex-phil og ex.fac. på Bali. Men reglene i Lånekassen tilsier at hun må reise ens ærend til Oslo for å hente pengene.

— Grunnen til at Brakstad må til Oslo for å hente pengene, er at studier på Bali ikke er godkjent hos Lånekassen og kvalifiserer derfor ikke til lån og stipend, sier Wenche Merli til BT.

Andre utenlandsstudenter får lånene sine tilsendt i posten. Men for Benedicte Brakstad sitt tilfelle, vurderer Lånekassen henne som student i Oslo og da må lånet hentes personlig ved studentkontoret.

— Vi føler oss urettmessig uthengt i gårsdagens BT. Vi mener det er Universitetet i Oslo som eventuelt skal sørge for å sende lånet videre, sier Merli.

Hentet lån etter eksamen

I går ringte en annen student, Guro Torset (22), til BT og fortalte sin historie. Også hun fikk melding om å møte personlig opp på studentkontoret i Oslo for å få utbetalt lånet sitt.

— Utrolig tungvint. Jeg tok pedagogikk grunnfag i Oslo, men skulle bo i Bergen da det ikke var noe obligatorisk undervisning. Jeg fikk ikke tid til å hente lånet mitt før etter eksamen i november, sier hun.

Hun ringte flere ganger til både Lånekassen og universitetet, men begge steder skyldte de på hverandre.

— Det ble trangt økonomisk. Jeg levde på feriepengene mine, og på slutten av semesteret måtte jeg låne penger av andre, sier Torset som er oppgitt over det tungrodde systemet.

- Lånekassens problem

Ved Universitetet i Oslo sukkes det høyt om dagene. I BTs oppslag fikk også UiO deler av skylden for rotet.

— Det er på høy tid at systemet blir endret. Vi yter en service for studenter og Lånekassen. Egentlig er stipend og studielån en sak mellom låntaker og långiver. Vi får det veldig travelt når 30.000 studenter skal registrere seg i løpet av syv dager. Og når det kommer unntakstilfeller blir det kaos her, forteller informasjonsdirektør Helge Kjøllesdal ved UiO.