TEKST: HEGE HAMMERSLAND

FOTO: MARTE ROGNERUD

Ærlig og personlig

For seks år siden valgte Cecilie Ågotnes neglene fremfor sosiologien. Og har aldri angret på det.

I dag driver hun Mica Cosmetics i Lille Markevei og har noen av verdens mest anerkjente merker i hyllene. Den danske skjønnhetsguruen og Hollywood-favoritten Ole Henriksens produkter gir deg eksklusiv og naturlig hudpleie, Youngblood lover perfekt hud etter en runde med pudderkosten, og et av verdens mest kjente neglelakkmerker Essie sørger for at du til enhver tid har over to hundre farger å velge i. Du finner dessverre ingen unnskyldning for kjedelige negler i denne byen lenger.

— Ærlighet og personlighet blir mer og mer viktig i skjønnhetsbransjen, både når det gjelder merkene og servicen. Derfor jobber jeg dag, kveld, natt og helg for at kunden skal bli fornøyde, sier Cecilie.

Med negledesigner, hudpleier og makeupartist under samme tak har Cecilie sikret seg kunder fra Oslo, København og Genève. Og en tydelig fornøyd kunde som nettopp har fått sprayet seg brun for den neste uken.

— Spraybruning er vanvittig populært om dagen!

Om bergensere og beauty: - Vår kundegruppe er stort sett fra 30 år og oppover. De er gjerne litt konservative og bruker lite farger. Det går derfor mye på naturlig makeup og fransk manikyr her hos oss. Det verste jeg ser er folk som prøver å være trendy uten å tenke på hvordan de kler det. Da foretrekker jeg heller det klassiske.

Cecilies makeupfilosofi: - Jeg brenner for å finne de beste produktene. Jeg leter meg heller grønn enn å ta inn produkter som ikke er gode. Da vet jeg også at kunden blir fornøyd.

Sommerens makeup: - Gå for duse farger og rødt. Skomoten og neglemoten går hånd i hånd, og nå er det spisst som gjelder. I USA er spisse negler tilbake for fullt, men vi henger litt etter så det tar nok tid før vi ser det samme her.

Cecilies hemmelige tips: Essies neglefil i glass. Den lover den endelige død for splittede negler og varer evig. Hvis du ikke knuser den da.

Lek med farger

Å komme inn i Make Up Store på Kløverhuset er som å åpne fargeskrinet og ha lyst til å bruke alle fargene. Uten helt å være sikker på hvordan.

Det er da butikkinnehaver Tatjana Solberg eller mor og makeupartist Katja Solberg inviterer deg opp i sminkestolen og gjør dagen veldig mye mer fargerik.

— Mange er usikre på hvordan de skal bruke fargene og produktene, men når folk blir sminket av oss, blir de ofte mer vågale, sier Tatjana og viser frem sommerens sprekeste makeup. Knalloransje lepper, turkis øyenskygge og glitter i alle nyanser er neppe det vi forbinder med naturlig skjønnhet. Men gøy er det. Og vanvittig fint etter kyndig veiledning i sminkestolen.

— Dette er en ren sminkebutikk uten parfyme. Hos oss selger vi ikke bare et produkt, men viser deg også hvordan du skal bruke det. Dessuten er jenter blitt mer bevisste på å kjøpe en og en farge, sier Tatjana og peker på øyenskyggene, som i sommer har en fargepalett verdig Matisse.

Det svenske makeupmerket kom til Bergen i september i fjor og blir først til høsten å finne i Oslo og Stavanger. Med nye farger i butikken hver måned har du sommeren på deg til å bli den friskeste damen i landet. Ta penselen fatt og lek!

Om bergensere og beauty: - Bergenserne er kommet seg veldig og bruker mer og mer farger. De er ofte skeptiske når de ser en farge i butikken, men når jeg legger den på, vil de gjerne ha den. I vår har vi solgt mye knallfarger som denne rosa og oransje lipglossen.

Tatjanas makeupfilosofi: - Litt kan gjøre mye. For eksempel glitter på øynene.

Sommerens makeup: I sommer er det glitter, glitter, glitter. Både på øyne og kropp. Bland glitter i bodylotionen, bruk glitter eyeliner og øyenskygger med skimmer. Neglelakk i sterke farger er også et hett tips.

Tatjanas hemmelige tips: Instant lip plumper gir deg fyldige kysselepper à la Angelina Jolie på bare få minutter. For utrolig? Det trodde vi også inntil vi så resultatet på egne lepper. Men husk på at effekten bare varer i syv til åtte timer og ikke til neste morgen...

Kjendisenes favoritt

Jennifer Lopez sverger til highlighteren og "Sex og singelliv" spilles aldri inn uten makeup fra Face Stockholm på settet.

Trenger du flere grunner til å stikke innom Face Stockholms nye butikk i Rosenkrantzgaten, er du rett og slett ikke interessert nok.

Da June Therese Karlsen åpnet Face Stockholm før jul i fjor, var det slutt på den tiden da jenter fra Bergen måtte nøye seg med å beundre kjendissminke på film. I dag kommer jentene innom butikken med bilder av sin favorittmakeup og går hjem med produkter og tips om hvordan de kan gjenskape looken slik at den passer til egen stil og personlighet.

— Vi hjelper folk til å finne de rette fargene og viser hvordan de skal bruke produktene. En øyenskygge er ikke bare en øyenskygge, forklarer June og viser hvordan du med riktig pensel, stødig hånd og litt fantasi kan bruke ansiktet til lerret og tegne mønster nedover kinnet.

I moderne, lyse lokaler med antikke møbler kan du leke deg med lys, farger og koster så mye du orker. Hos Face Stockholm er det du og sminken som gjelder. Flere av verdens fremste makeupartister sverger til det svenske merket, og i butikken i Bergen er alle de ansatte også makeupartister. Ønsker du å ta en Lopez, får du kyndig hjelp til å skape den rette looken. Med en skandinavisk touch, selvfølgelig.

Først til høsten blir Face Stockholm å finne i Oslo, så Bergen er for øyeblikket landets hovedstad for den sminkegale.

Om bergensere og beauty: - Bergenserne tør å eksperimentere mer med sminke enn før, men er en fremdeles litt tilbakeholdne. De bruker ofte naturlig sminke om vinteren, men når våren kommer, begynner de å bruke farger både på kropp og ansikt. Mye er lov! Junes makeupfilosofi: - Jeg liker ikke regler, men har en eneste en: Gjør akkurat som du vil, gå med knallgrønn og rød sminke midt på dagen, men gjør det bra. Selv om du bare har på litt mascara, så gjør den lille tingen på en god måte.

Sommerens makeup: - I sommer er det sterke farger som gjelder, som turkis, skarp himmelblå og gul. Prøv deg også på 50-tallet og Marilyn Monroe og kombiner lyserosa toner med noe tøffere, som for eksempel en svart eyeliner.

Junes hemmelige tips: For sommerens mest iøynefallende negler legger du blank neglelakk med hvit tupp i en fransk manikyr, dypper den i glitter og forsegler med en blank overlak.