En sjekk i byens fiskedisker viser at lakseprisene er uforandret, trass i bunnprisen i forrige uke.

— Vi har ikke fått noen indikasjon på at prisene er vesentlig lavere ut til konsument, sier markedsanalytiker Kristin Lien i Eksportutvalget For Fisk.

Hun forklare det med fordyrende mellomledd, og viser til en undersøkelse fra Statens institutt for forbruksforskning fra 2001. Ifølge denne rapporten går hel laks som selges i Bergen gjennom flere ledd før den når forbruker.

— De som tar den største delen av kaken er grossistene og butikkene, sier Lien Hun peker på at det er vanlig med en prisnedgang på denne tiden av året, da det er nå man slakter kjønnsmoden laks.

Grossisten tjener mer

ý Vi har to ukers varsling i våre avtaler med kundene, og følger dermed ikke markedet på vår utsalgspris. Hvis det er endring over lengre tid, vil vi selvfølgelig justere vår pris også, sier Roald Breivik ved grossistfirmaet Breivik & Co AS. Dermed er det forhandleren som sitter igjen med gevinsten med de ekstremt lave prisene som oppdretterne får i dag.

— Prisen på laks inn til oss har ikke vært endret de siste tre til fire månedene, sier Gunnar Syversen, kategorisjef med ansvar for fersk fisk i Hakon Gruppen.

— Vi kjøper hel laks (m/hode og hale) for 25 kr/kg. Den røykes og skjæres opp. I forrige uke hadde vi superior laks på tilbud til 29,90 for kiloet. Da solgte vi med tap, sier Syversen. Også Coop Obs Lagunen opererer med faste priser. De kjøper all laks fra grossist Lerøy Seafood ASA.

— Vi får faste listepriser fra Lerøy. I forrige uke gikk prisen på lakseskiver og laksefilet ned med ti kroner hos oss. Prisen er fastsatt fra Lerøy, og den gir oss en fast avanse, sier ferskvaresjef Corrado Zane.

Billig, billigere...

Er du glad i lakseskiver, bør du gjerne styre unna Safari på Fantoft, der denne delikatessen koster 89,90 kroner kiloen. Billigst i BTs uformelle prisundersøkelse er Gullfisken i Gullgruven og Meny på Nesttun som selger til 59,90 kroner per kilo.

— Vi driver en liten spesialforretning og må tjene litt penger på det vi gjør. Vi kan ikke selge laksen billigere enn det vi gjør i dag, sier Svein Arne Nilsen, eier av Gullfisken og Nesttun fisk.

Han kjøper laksen direkte fra oppdretter i Eikelandsosen. I forrige uke måtte han ut med 21 kroner pr. kilo for laks av ordinær kvalitet, mens superior kvalitet kostet 23,50 for kiloet. Også Lerøy Mat i Galleriet går direkte til oppdretter fremfor å kjøpe fra grossist.

— Vi kjøpte sløyd fisk fra en oppdretter i Holmefjord i forrige uke. Da måtte vi gi oppunder 40 kroner pr. kilo, sier Lilli Henriksen, ekspeditør i ferskvaredisken.

Safari Fantoft ville ikke kommentere butikkens laksepris fordi sjefen var på ferie.

INGEN PRISNEDGANG: Torghandler Arnfinn Djukastein har ikke merket noe til nedgangen i lakseprisene. Han synes prisen på laks allerede er lav. - Norsk oppdrettslaks er høy kvalitet på billigsalg, sier han. (FOTO: KNUT EGIL WANG)
FOTO: KNUT EGIL WANG