De to står i byggvareforretningen på City Syd utenfor Trondheim med en rull vinylbelegg og en pakke dobbeltsidig tape.

— Denne gangen er det bare et lite kott vi skal pusse opp. Jeg har kjøpt korger og hyller og ønsker meg et klesskap, sier Ellen. Hun synes det er morsomt med forandringer i hjemmet. Svein Erik nøler litt:

— Jeg vil helst vente lengst mulig. Er mer typen som liker å gå ut på verandaen og se på stjernene. Men når vi først kommer i gang, og jeg får det til, er det artig.

Energibruken tar de ikke hensyn til når de gjør forandringer. - Hadde utgiftene vært høye, ville vi nok tenkt på det. Men på Risvollan, der vi bor, har borettslaget vannbåren varme og en gunstig fellesavtale med et kraftselskap. Den høyeste strømregningen vi har hatt, var på 990 kroner. Da en tidligere nabo flyttet til en enebolig, fikk han en regning på 12.000. Jeg tror ikke det lønner seg å bo i enebolig, sier Svein Erik.

— Når pusset dere opp sist?

— Vi tok stuen i fjor, la brystpanel og malte vegger og tak. Og for fire år siden la vi fliser på badet - til og med i taket, forteller Svein Erik. - Dessuten tok vi jo kjøkkenet til jul i fjor, skyter Ellen inn.

At nordmenn er så ivrige til å pusse opp, tror de skyldes de lange, mørke kveldene om høsten og vinteren.

— Franskmenn og grekere er mer ute. Vi oppholder oss hjemme mye av tiden, sier Svein Erik.

Hos de to er det ikke endringer i husholdningen som gjør forandringene nødvendige.

— Vi har ikke barn, og pusser opp for vår egen skyld.

Alt arbeidet gjør de selv. Og de tror gjerne at oppussingen kan virke styrkende på forholdet.

— Når vi først er blitt enige, ler Svein Erik Stene og Ellen Bråten.

STYRKER FORHOLDET: Hun får ideene, og kan finne på å sette alt på gulvet før han kommer hjem. Likevel tror Svein Erik Stene og Ellen Bråten at oppussingen er med på å styrke forholdet. - Når vi først er blitt enige om hvordan vi vil ha det.

FOTO: MIKAELA BERG