— På oppfordring ble barna kledd i utfordrende undertøy, noen ganger kjøpt av kundene selv. Ønsker om hvordan de skulle posere ble også gitt, og noen ganger reiste kundene til og med til studioet for å delta i videoopptakene, kunne polititalsmenn fortelle på en pressekonferanse i Haag i dag.

I en operasjon gitt kodenavnet «Koala» har Europol og Eurojust, EUs organer for politi- og juridisk samarbeid, avdekket de omfattende overgrepene.

Selve innspillingen av videoene ble hovedsakelig gjort i et studio i Ukraina, mens filmene ble spredd via internett. Kundene kunne betale for en lenke til filmene og kunne også delta i auksjoner for å kjøpe undertøyet til de avbildede barna.

Politiet har så langt greid å identifisere 23 barn mellom 9 og 16 år som deltar i filmene. Den italienske hovedmannen skal ha hatt rundt 2500 kunder i 19 land.

I Norge er to personer på Romerike og i Haugesund identifisert på bakgrunn av beslag i saken, mens ytterligere seks er under etterforskning.

— Norge er ikke hovednedslagsfeltet denne gang, sier politioverbetjent Harald Skjønsfjell i Kripos.

Kripos vil ikke opplyse hvor langt man er kommet i etterforskningen av de seks sakene der det ikke foreligger identifikasjon.