Lae overlater plassen til finansbyråd Stian Berger Røsland (H), som dermed blir Oslo Høyres frontfigur frem mot det viktige kommunevalget om to år.

— Det har vært en sorgprossess. Men jeg er overbevist om at valget er riktig. Skulle jeg sittet lenger, måtte jeg sittet i fire år. Det blir for lenge, sier Lae til Aftenposten.no. Han mener det er riktig å gå midt i perioden.

– En ny byrådsleder trenger to år på å bygge seg opp.

Populær politiker

Lae har sittet i byråd i Oslo i 13 år og vært byrådsleder i ni år. Først et sentrumsbyråd med Venstre og KrF, de siste seks årene i samarbeid med Frp. Lae, som også er nestleder i Høyre, har vært en populær politisk leder i Oslo, og har ifølge meningsmålinger vært godt likt i alle partier.

Lae avviser at han går på grunn av skandaler og økonomiske overskridelser som har preget Oslo-politikken i det siste.

– Overhodet ikke. Holmenkollsaken har jeg ryddet opp i. Det har vært kjent i partiet at dette er min siste periode. Vi har en meget god økonomi og er i en prosess som nesten er vanskelig å slippe. Heldig er den byrådsleder som skal åpne både Munch-museet, nytt Deichman, gondolbaner og det hele. Men jeg er også heldig som har fått sette det i gang, sier Lae.

Lae ba i bystyret i formiddag ordfører Fabian Stang peke på Stian Berger Røsland som ny byrådsleder. Inntil han blir formelt valg, vil byrådet fungere som et forretningsministerium.

– Klok avgjørelse

Det er en markert og høyt respektert politiker som gir seg når Erling Lae nå takker for seg som byrådsleder og har meddelt bystyret at byrådet går av, sier SVs gruppeleder Knut Even Lindsjørn i en pressemelding onsdag formiddag.

– SV har forståelse for Laes avgjørelse. Byrådet har kommet opp i mange vanskeligheter med store skandaler slik som Holmenkollen, IKT-skandalen, Fleksus og mye mer. Ved å ta den avgjørelsen viser Erling Lae at han tar et ansvar for det som har skjedd. Det er en klok avgjørelse og en avgjørelse det står respekt av.

Lae overlater plassen til finansbyråd Stian Berger Røsland (H), som dermed blir Oslo Høyres frontfigur frem mot det viktige kommunevalget om to år.

– Det har vært en sorgprosess. Men jeg er overbevist om at valget er riktig. Skulle jeg sittet lenger, måtte jeg sittet i fire år. Det blir for lenge, sier Lae til Aftenposten.no. Han mener det er riktig å gå midt i perioden.

– En ny byrådsleder trenger to år på å bygge seg opp.