Det er livsfarlig for utenlandske raftere å legge utfor uten å rådføre seg med lokale eksperter, mener raftingekspert. Ingen firma tilbyr turer i ulykkesområdet.

Siden 1993 har alle omkomne i Sjoa vært utlendinger. Og lørdag skjedde det igjen. Fire personer i et ukrainsk følge omkom i en raftingulykke i elven Sjoa i Oppland.

– Fire personer er bekreftet omkommet, men den siste er bare lokalisert. Vi jobber nå med å få denne personen opp av vannet, sa operasjonsleder Arne Strøm i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB lørdag kveld.

Seks personer havnet i elven ved Ridderspranget. To ble raskt bekreftet omkommet, mens to personer lå flytende i elven. To ble reddet opp i live.

De døde var med i et ukrainsk følge på 13 personer, med både kvinner og menn.

Vanskelig

Ulykken skal ha skjedd ovenfor Ridderspranget, i et vanskelig tilgjengelig område av elven hvor de kommersielle operatørene ikke tilbyr turer.

Det skal ha vært unormalt mye vann i elven i går, noe som øker vanskelighetsgraden betydelig.

I Sjoa har det ikke skjedd en alvorlig ulykke med et norsk selskap siden 1993, forteller Tor Aamodt i Heidal Rafting.

Her er noen av flåtene som ble brukt av de 13 som raftet i Sjoa lørdag. FOTO: SCANPIX

Utlendinger

I juli for tre år siden mistet to personer fra Estland livet under rafting i Sjoa. Året før, høsten 2006, omkom en brite i Sjoa da kajakken hans gikk rundt.

– De ulykkene som har skjedd mellom 1993 og nå er utenlandske aktører, med dårlig utstyr og lite kunnskap. Men det går ikke an å nekte dem, det er friluftsloven som gjelder, sier Tor Aamodt, daglig leder for Heidal Rafting ved Sjoa.

Ifølge Aamodt har ingen av de fire omkomne vært i kontakt med noe norsk raftingselskap. NTB skriver at gruppen skal ha brukt medbrakt utstyr.

– Sammenlignet med den organiserte raftingen er det få som legger ut på egen hånd. Likevel er det en del hver sommer, og det er med disse tilfeldige, de som ikke tar kontakt, at ulykkene skjer, sier han.

De avdøde satte utfor i en dobbel kajakk, i en svært farlig strekning av Sjoa. Denne strekningen er såkalt vanskelighetsgrad seks, hvor én er lettest, som betyr at det er umulig å rafte der, selv for profesjonelle.

– Ingen har noen gang tenkt tanken på å rafte kommersielt der oppe. De har valgt en dårlig strekning, med altfor høy vanskelighetsgrad for rafting, sier Aamodt.

Informasjon

Ifølge Aamondt er den eneste løsningen bedre informasjon.

– Men det er vanskelig å få kontakt med dem. Det er mange steder du kan sette utfor for å rafte, og hvis du skal sette opp plakater overalt, blir det en jungel.

Det er fire norske og et tsjekkisk selskap som driver fast langs Sjoa, og Aamodt sier at han foretrekker at folk benytter de profesjonelle operatørene langs elven.

– Det hender at det kommer innom utenlandske padleklubber eller andre kommersielle aktører. Det er veldig ubehagelig, fordi det er veldig vanskelig å gi råd til dem, sier han.

Og da ender det ofte med at de anbefaler strekninger som di anser som veldig trygge.

– Eventuelt anbefaler vi dem å dra til andre elver. Det ville være en forferdelig situasjon for oss om vi ga råd, og så hender det en ulykke, sier Aamodt.